STANJE SE BRZO POGORŠA

Ubod im je smrtonosan, a sad su preplavili Slavoniju: 'Ispuste toliko otrova da ne možemo gledati'

Stršljen
Foto: Patrick Pleul/DPA
1/6
25.07.2024.
u 22:58

Ubod stršljena može biti smrtonosan. U osječkoj bolnici već su pružali pomoć.

Agresivni i gladni stršljeni postali su prava prijetnja stanovnicima Slavonije, posebno u području Valpova i Općine Semeljci, gdje vatrogasci svakodnevno izlaze na nekoliko intervencija kako bi uklonili njihova gnijezda.

Karlo Korov iz Zelčina opisao je svoj susret sa stršljenima. "Radio sam nešto po dvorištu i vidio da izlaze... Kad sam ušao u pušnicu, imao sam što vidjeti - dva gnijezda puna stršljena", kazao je za Dnevnik.hr. Zbog sigurnosti svog sedmomjesečnog sina i obitelji odmah je pozvao vatrogasce.

Podržavate li držanje divljih i opasnih životinja kod kuće?

Suzana Zrimić iz DVD-a Kešinci potvrdila je da nema dana bez intervencije, naglasivši da su u posljednjem tjednu imali devet intervencija. "Stršljeni se nalaze u krovištima, nalaze se u dimnjacima, nalaze se u drveću...", objasnila je. Pune ruke posla ima i DVD Valpovo. "U prošloj godini imali smo 41 intervenciju, sad već imamo tridesetak, a evo još nije ni pola sezone", rekao je Stjepan Koški, zapovjednik DVD-a Valpovo. 

Ovo je doba godine kad su najaktivniji. "Zato što im je sad vrijeme intenzivne prehrane. Kad imaju obilje hrane, onda je i ubrzano razmnožavanje, nove generacije stvaraju, grade gnijezda", objašnjava Koški. Ubod stršljena može biti smrtonosan. U osječkoj bolnici već su pružali pomoć. "Imali smo nekoliko situacija, evo sad u zadnjoj smjeni bio je pacijent koji je od ranije imao alergijsku reakciju na ubod", rekla je dr. Anita Vadlja s Objedinjeg Hitnog prijema KBC-a Osijek. 

VEZANI ČLANCI:

Najveći je rizik za osobe koje su ranije pretrpjele ubod stršljena ili su alergične na ubod osa i pčela. Za njih je važna svaka minuta. "Bitno je naglasiti da ne idu sami u hitnu službu, nego u pratnji. Stanje se vrlo brzo pogorša. Drugo, bilo kakvi ubodi u području glave i vrata, ako imaju osjećaj otežanog disanja, otoka grla, jezika, ostalo, trebaju doći", rekla je Vadlja. 

Zbog najezde stršljena osječko-baranjski vatrogasci prošli su posebne obuke i dobili specijalnu opremu. Intervencije se najčešće provode navečer, kada su stršljeni manje aktivni i tada se vraćaju u svoja gnijezda. "Kada napravimo izvid i pronađemo gnijezdo, onda nanosimo pjenu koja se uvlači u gnijezdo, dva puta u razmaku od 10 minuta, to je poput pur pjene koja ulazi u gnijezdo i taj otrov djeluje 24 sata, oni ulaze, otruju se i padaju", objašnjava Luka Vuksanić iz DVD-a Valpovo.

Naglašava kako znaju tijekom intervencije biti jako agresivni prema njima, pogotovo u manjim prostorijama, zabijaju se u kacige, ispuštaju toliku količinu otrova da vatrogasci ne mogu gledati koliko ih peku oči. Vuksanić je naglasio i savjetuje građane da u slučaju ako ih uoče, kontaktiraju 122 ili vatrogasce i da ih sami ne diraju.

FOTO Najopasnije životinje na svijetu

Stršljen
1/26

Komentara 11

DI
Divac
02:03 26.07.2024.

Meni kao Beogradjaninu, dragi mi je svaki zivot i srpski i hrvatski. Pred istog sudiju Hrista cemo stati svi i tad ce se videi ko je kakav bio u ovom zivotu. Dobronamerni savet za sve komsije: Dok se stigne kodd doktora, zaista moze biti smrtonosno! Zato morate uvek kod sebe imati neke antihistamin. Za ovu svrhu su najbolji H1 Antihistamini, prva generacija koji malo izazivaju pospanost ali su jako efikasni blokatori alergijskih reakcija na ubod insekata. To ce vam kupiti minimum sat vremena a mozda i dva sata, taman da stignete kod doktora. Ne znam koji bi to bio lek u Hrvatskoj, morate proveriti sa svojom lokalnom farmacijom. Aktivna supstanca je Diphenhydramine. U nekim zemljama se javlja pod sledecim imenima: Dimedrol, Daedalon, Nytol, Vivinox i Banadryl. Jeste malo trosak, ali to vam je kao kad kupujete osiguranje. Placate nesto za nedaj Boze. Srecno!

LU
lukarak
07:51 26.07.2024.

Problem su slabe zime kad dovoljno matica ne ugine. A trebali bi ih i jesti. Strsljeni u woku, malo s rizom sastrane.

DR
Draconic5
12:22 26.07.2024.

Zaboga, pa niste valjda svi alergičari?! Više nitko ne smije VIDJETI kukca, odmah zove vatrogasce. Ajde uništite sve živo što se miče, but će to divan svijet. Sve u prirodi ima svoju svrhu, pa i stršljen. Strašno kako sezonski proizvodite ovakve članke, i potičete ljude na uništavanje prirode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije