NOVE NAPETOSTI

Iran testirao rakete kratkog dometa

raketa
AFP
27.09.2009.
u 09:54

Testiranje raketa kratkog dometa održalo se u sklopu višednevnih vojnih vježbi Republikanske garde, te u svjetlu sve napetijih odnosa između Irana i Zapada.

Tijekom vojne vježbe, Iran je rano jutros testirao dvije nove rakete, objavila je iranska država televizija pojašnjavajući kako se radi o Tondar i Fateh-11 (do 170 kilometara) tipu kratkodometnog projektila.

Testiranje raketa kratkog dometa održalo se u sklopu višednevnih vojnih vježbi Republikanske garde, te u svjetlu sve napetijih odnosa između Irana i Zapada.

Ovog tjedna je potvrđeno kako je Iran izgradio i drugo postrojenje za obogaćivanje urana u blizini Koma, oko 100 km južno od prijestolnice.

Američki predsjednik Obama reagirao je prema Teheranu upozorenjem o novim, pooštrenim sankcijama, ako ne objavi punu istinu o svojim namjerama i omogući inspekcije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

U ponedjeljak i rakete dugog dometa
Nakon današnjeg testiranja, sutra će se nastaviti ispitivanje raketnog arsenala, pa će prema najavama s državnog radija, Iranci ispitati u ponedjeljak i rakete dugog dometa. Riječ je o projektilima koje mogu dosegnuti Izrael, ali i američke vojne baze u Zaljevu, procjene su vojnih analitičara.

Testirat će se projektil Shahab 3 (domet 1.300 km) u sklopu višednevnih vježbi koje su u tijeku.

Ključne riječi

Komentara 17

OB
-obrisani-
14:57 28.09.2009.

pocrn (aka sretni sizif) Možeš ti ponavljati svoje bolesne predrasude o Iranu, no činjenica je kako se radi o demokratskoj zemlju u kojoj svi građani, muškarci i žene stariji od 16 godina, imaju pravo glasa na demokratskim izborima za predsjednikaa i parlament. U lranu ne postoji niti jedna osoba ili pak skupina ljudi sa \"diktatorskim\" ovlastima.

OB
-obrisani-
14:57 28.09.2009.

Re: sretni sizif Niti Obama, niti Sarkozy, niti Brown, niti Merkel, a niti njihove države nikada u povijesti nisu niti će ikad odlučivati o sudbini lrana - o tome odlučuje iranski narod i nitko drugi!

OB
-obrisani-
14:59 28.09.2009.

Obama zaprijetio Iranu sankcijama? Hahaha... ovo zaista postaje smiješno, kao da Amerikanci ili bilo tko drugi može na neki način naškoditi Iranu izolacijom. Naime, unatoč nametnutim američkim sankcijama i ratu protiv Iraka, prosječni lranac (od njih 70 milijuna) prima gotovo jednaku plaću kao i prosječni Hrvat, a proizvode doslovno sve vlastitom tehnologijom: od hrane i lijekova, preko automobila i zrakoplova, do nuklearnih reaktora i svemirskih raketa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije