ZLONAMJERNI CYBER AKTERI

Pokušaj utjecaja na američke izbore: Iranci ukradene podatke iz Trumpove kampanje slali drugoj strani

Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump holds a rally in Las Vegas
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS
1/3
19.09.2024.
u 06:52

Slali su neželjene e-poruke pojedincima u Bidenovoj kampanji krajem lipnja i početkom srpnja koje su sadržavale izvadak iz ukradenog materijala iz Trumpove kampanje

Iranski cyber akteri slali su e-poštu tijekom ljeta osobama uključenima u tadašnju kampanju za reizbor američkog predsjednika Joea Bidena koja je sadržavala ukradeni materijal iz kampanje kandidata Donalda Trumpa u sklopu nastojanja da utječu na predsjedničke izbore. "Nadalje, iranski zlonamjerni kibernetički akteri nastavili su s naporima od lipnja da pošalju ukradeni, nejavni materijal povezan s kampanjom bivšeg predsjednika Trumpa američkim medijskim organizacijama", naveli su FBI, Agencija za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture te Ured direktora Nacionalne obavještajne službe u zajedničkom priopćenju. Agencije nisu pružile dodatne pojedinosti o prirodi ukradenog materijala.

Iran je ranije zanijekao miješanje u američke izbore. Iranska stalna misija pri UN-u u New Yorku u srijedu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. U kolovozu su Sjedinjene Države optužile Iran za pokretanje kibernetičkih operacija protiv kampanja obojice američkih predsjedničkih kandidata i ciljanje američke javnosti "operacijama utjecaja" kako bi potaknuli političke razdore. Zlonamjerni cyber akteri slali su neželjene e-poruke pojedincima u Bidenovoj kampanji krajem lipnja i početkom srpnja koje su sadržavale izvadak iz ukradenog materijala iz Trumpove kampanje, navodi se u priopćenju od srijede.

Biden je odustao od utrke za Bijelu kuću 21. srpnja, a potom ga je zamijenila potpredsjednica Kamala Harris kao kandidatkinja Demokratske stranke. Iz Trumpove kampanje priopćili su da bi Harris i Biden trebali otkriti jesu li koristili hakirani materijal "kako bi naštetili" predsjedniku Trumpu.

"Nemamo saznanja da je bilo kakav materijal poslan izravno kampanji. Osobni e-mailovi nekolicine pojedinaca bili su meta nečega što je izgledalo kao neželjena pošta ili pokušaj krađe identiteta", rekao je glasnogovornik Harrisine kampanje u izjavi. 

VIDEO Trump i Harris raspravljali o ekonomiji i pobačaju u žestokoj predsjedničkoj debati
Ključne riječi

Komentara 1

SE
Serengeti
08:39 19.09.2024.

Prije par godina su optuživala Ruse da se miješaju u izbore, pa je nakon par godina dokazano da nije bilo miješanja. Demokrati cijelo vrijeme koriste američke tajne službe da u javnosti podmetnu lažne informacije ne bi li njihov kandidat pobijedio na izborima. 🤢🤮

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije