Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najviše rasli izdaci za putovanja i restorane

Istraživanje pokazalo kako čak 34 posto građana financijski stoji bolje nego lani

Zagreb: Gradska svakodnevica u središtu grada
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
14.05.2024.
u 23:00

Porastao broj zabrinutih zbog kriminala i korupcije, to muči svakog trećeg ispitanika

Inflacija i rast cijena i dalje su najveći svakodnevni izazovi. To zabrinjava 58 posto građana, ali za šest postotnih bodova manje nego lani. Za razliku, za 12 postotnih bodova porastao je broj zabrinutih zbog kriminala i korupcije, ukupno ih je 34 posto. Istovremeno, većina govori o stabilnoj ili čak poboljšanoj financijskoj situaciji u odnosu na lani. Konkretno, 24 posto naših građana smatra da im je financijska situacija lošija nego prije godinu dana, ali za 10 postotnih bodova manje nego 2023., a 34 posto ih procjenjuje da im je financijska situacija bolja, što je, pak, sedam postotnih bodova više nego 2023.

Pritom se na ono što neki smatraju luksuzom, poput putovanja i izlazaka u restorane, sad troši više nego prije, pokazalo je istraživanje MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve među 1016 ispitanika. Pokazalo se i da Hrvati u prosjeku mjesečno raspolažu s 1035 eura. Očekivano, najviše imaju građani u dobi od 40 do 49 godina, 1224 eura, dok skupina u dobi od 18 do 29 godina raspolaže sa skromnim iznosom – 751 eurom.

Džepovi njih 13 posto, pak, potpuno su prazni, navode kako uopće nemaju novca. Inače, najviše novca odlazi na hranu i piće, i to mjesečno 234 eura, na odjeću i obuću 113 eura, na kredite 86 eura, a na stranu, na štednju ili ulaganja, izdvaja se 72 eura. Za osobnu njegu, uređenje doma, prijevoz te izlaske i kulturu građani mjesečno izdvajaju 41 euro, a za edukaciju, recimo, 25 eura.

POVEZANI ČLANCI:

S poskupljenjima se, dakako, malo tko nije susreo. O rastu mjesečnih izdataka govori 83 posto građana, a zanimljivo je da su ponajviše rasli izdaci za putovanja i restorana, na što više troši 45 posto ispitanih. Istovremeno, štedi se kupnjom na akcijama (93 posto građana), dok 88 posto ispitanika pažljivo uspoređuje cijene. Više od 74 posto ispitanih smatra kako nisu vremena za veća ulaganja poput kupnje automobila ili stana. No, zanimljivo je da pada broj pesimista.

Pogoršanje financijske situacije očekuje 15 posto građana, što je manje nego lani, dok ih 35 posto računa s poboljšanjima. “Ovaj optimistični pomak na koji upozorava MasterIndex potvrđuje i naše istraživanje Experience Economy provedeno u siječnju u nizu zemalja, ali i u Hrvatskoj. Pritom, kako Hrvati postaju optimističniji u pogledu financijske budućnosti, vidimo i porast potrošnje na iskustva. Tako će ove godine 57 posto građana trošiti na putovanja, glazbene festivale i gastronomske avanture više nego lani”, ističe Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj. 

FOTOGALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Zagreb: Gradska svakodnevica u središtu grada
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije