PROMO

IT - svijet stvaralačkih i poslovnih prilika

vern,ozren kubelka (1)
Foto: Vern
1/6
PR
Autor
PR članak
27.06.2012.
u 08:00

Veleučilište VERN' u suradnji s Večernjim listom dodjeljuje punu trogodišnju stipendiju za prijediplomski studij Poslovna informatika

Veleučilište VERN' u suradnji s Večernjim listom dodjeljuje punu trogodišnju stipendiju za prijediplomski studij Poslovna informatika, čija je vrijednost 110.250 kuna. Kroz pet lekcija VERN'ovih predavača, objavljenih u pet brojeva Večernjeg lista budućim studenima otvara se prozor u svijet poslovne ekonomije. Pročitajte prvu lekciju i prijavite se za sudjelovanje u kvizu!

Više o stipendiji i kvizu: www.vern.hr/point/stipendija.

Piše: Ozren Kubelka, voditelj prijediplomskog studija Poslovna informatika na Veleučilištu VERN'

Prostor informatike, kao i naš fizički svemir, širi se svakodnevno osvajajući nova područja. Još prije nekoliko desetljeća virtualni svemir bio je sveden na prostor matematike i tehničkih disciplina, a danas gotovo nema kutka života koji nije obuhvatio. Društvene mreže, virtualni uredi, „pametni“ automobili, novi načini komunikacije, zabava i igre samo su segmenti uključeni u njega, a on se širi i dalje pružajući nove prilike njegovim osvajačima.

Ako pogledamo što to poslovnome svijetu donosi, vidjeti ćemo dvije korijenite promjene. Prva se odnosi na promjenu postojećeg načina poslovanje, a druga još uzbudljivija, otvara novi prostor u kojem djeluju IT eksperti različitih područja. Ovim kratkim pregledom trendova u pojedinom dijelovima poslovanja želja nam je sagledati što se od IT-jevaca već danas očekuje i kakva im je budućnost.

Postojeći svijet se mijenja...

Započnimo s nečim uobičajenim u poslovanju, kao što je podrška korisnicima ili kupcima. Do nedavno osnovno sredstvo podrške bili su neposredan kontakt ili telefonska služba. Taj je pristup temeljito promijenila internetska mreža koja naizgled služi zabavi. Naime, prošle godine gotovo je četvrtina kompanija s prihodom većim od 10 milijuna dolara podršku svojim klijentima i kupcima pružala putem Facebooka! A taj postotak dodatno raste ukoliko pridružimo i druge društvene mreže kao što su Twitter ili blogovi.

Govorimo li o „klasičnom“ web predstavljanju, već neko vrijeme broj europskih kompanija prisutnih u virtualnom svijetu premašuje 95%. Sada je novi trend osmisliti i unaprijediti komunikaciju prema partnerima i korisnicima na druge načine, recimo putem mobilnih aplikacija. Time internetska prisutnost uvelike je nadmašila sve tradicionalne medije zajedno.

Gledajući iz domaće perspektive, na sve promjene nećemo biti privoljeni samo unapređenjem poslovanja, na neke ćemo pristati zato jer moramo. Tako danas često spominjane EU regulative nizom svojih pravila uvjetuju uvođenje IT rješenja u poslovanje. Zašto? Sasvim sigurno ne zbog brige za informatičare koji će time dodatno dobiti na potražnji, već pravilnim korištenjem informatičkih štedi vrijeme, resursi, novac, a istovremeno se pruža puno veća transparentnost poslovanja.

...a novi prostor se stvara!

Globalna mreža samo u ovome trenutku uključuje nešto više od dvije milijarde korisnika i predstavlja prostor u kojem se kupuje, posluje, surađuje i stvara. Prilike koji ovaj potencijal pruža nisu samo globalno usmjerene i opisane kroz poznate uspješnice kao što su Instagrami ili Dropboxovi. One se pronalaze i u nizu manjih, možemo reći lokalnih, rješenja koja su nužna za odvijanje produktivnijeg društva. Prilog tvrdnji pruža i analiza provedena na Sveučilištu u Austinu, a koja pokazuje kako je uvođenje e-poslovanja u male i srednje tvrtke dovelo do 40 postotnog porasta prihoda po zaposleniku.

U svakome slučaju niti jedan drugi tehnološki razvoj kao ICT nije tako velikom broju ljudi pružao toliko mogućnost uključenja i stvaranja. Informatika time postaje istovremeno inspiracija ali i egzistencija svima onima koji je žele kreativno koristiti.

No novi svijet potrebno je povezati s već postojećim. U nedavno objavljenom Forbesovom tekstu kolega Ivo Špigel utvrđuje kako je došlo „vrijeme da poslovnjaci malo pomnije poslušaju IT-ovce i da IT-ovci prestanu govoriti u šiframa“. Upravo poznavanje poslovnog i informatičkog svijeta, prostor je kojim se bavi studij Poslovne informatike (POINT) na Veleučilištu Vern'. Na njemu se izučavaju područja korištenja primjene IT tehnologija, a pri tome pažnja se pridaje i poznavanju poduzetničkih i poslovnih znanja. Cilj studija je obrazovati onaj profil stručnjaka koji će prepoznati prostor poslovne ideje i unapređenja te ga provesti putem dostupnih informatičkih tehnika.

Za koga je to prilika? Pokušajte sljedeći test, ukucajte u Google „Project Glass“ i pogledajte način na koji se informacijski tijek povezuje sa svakodnevnim životom. Ako se u takvom ili sličnim projektima vidite sebe, ne samo kao korisnika, već i sudionika – vrijeme je da se oboružate znanjem kao temeljnim preduvjetom za osvajanje novog svemira!

Ključne riječi

Komentara 10

SI
sitnozubi
08:24 27.06.2012.

ili je to samo da imas nesto na papiru i pokusas se ubaciti negdje preko tog papirica? ko zna...

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
11:01 27.06.2012.

@sitnozubi sve te fensi stvari s kojima se sad praviš važan će za dvije godine biti ili zaboravljene ili općepoznate kao danas relacijske baze ili access...

SI
sitnozubi
08:23 27.06.2012.

a sta on mene moze nauciti u informatici??? mozda relacijsku bazu podataka i forme u accessu?? mozda bolje da ja njemu drzim malo predavanja o extjs, ejschart, rafael itd itd da ne pricamo o sektorima za aplikacije eheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?