LOKALNI IZBORI U BIH

Izbore odnijela voda, nacionalne stranke nisu ostvarile sve ciljeve

Aftermath of floods and landslides in the village of Donja Jablanica
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
1/18
08.10.2024.
u 12:43

Ibro Berilo je iz zatvora osvojio novi mandat načelnika Trnova, stranka Fikreta Abdića konačno je izgubila vlast u Velikoj Kladuši, a u Vukosavlju je odlučilo tek sedam glasova

Na lokalnim izborima u BiH najveće nacionalne političke stranke uspjele su sačuvati kontrolu nad većinom općina i gradova no neke od njih nisu uspjele ostvariti važne izborne ciljeve. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je da je ta stranka ostvarila svoje izborne ciljeve. HDZ BiH tako ostaje na vlasti u Neumu, Ravnom, Čapljini, Stocu, Ljubuškom, Čitluku, Širom Brijegu, Grudama, Posušju, Kupresu, Livnu, Vitezu, Novom Travniku, Usori, Domaljevcu, Orašju i Odžaku. Čović očekuje da HDZ BiH dobije i većinu u gradskom vijeću Mostara.

Potvrdio je ipak da njegova stranka vjerojatno gubi načelničke pozicije u Žepču, na račun bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA). Kaže kako je to rezultat uspostave oporbenog hrvatskog bloka pod nazivom Hrvatski demokratski savez (HDS), čiji je kandidat “odvukao” oko dvije tisuće glasova i tako, po Čovićevu tumačenju, pomogao izbor bošnjačkog načelnika. “Stranka koja se odcijepila od HDZ-a BiH preuzela je na sebe povijesnu odgovornost”, rekao je Čović. Hrvatski nacionalni pomak (HNP) odnosno njegov član Ivan Buntić pobijedio je u Tomislavgradu, dok je Zdravko Marošević, koji je ranije napustio HDZ BiH i sada je član HDS-a, pobijedio kao kandidat za načelnika Vareša u kojemu su Bošnjaci većina.

Tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok u koaliciji koja je trenutačno na vlasti u BiH dominiraju u Sarajevu, a uspjele su sačuvati neka od ključnih uporišta poput Tuzle, u kojoj će gradonačelnik i dalje biti iz SDP-a BiH. Ta je stranka zadržala je i načelničku poziciju u sarajevskoj općini Stari Grad te je dobila načelnika u Novom Sarajevu, dok će Naša stranka (NS) i u novom mandatu imati načelnika općine Centar. Razmjerni pobjednik na području Republike Srpske je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Kandidati te stranke pobijedili su u 70 posto općina i gradova u Republici Srpskoj odnosno u njih 45. No ta stranka ipak nije uspjela u svom najvažnijem cilju, a to je bila pobjeda u utrci za gradonačelnika Banje Luke. Tamo je pobijedio član Partije demokratskog progresa (PDP) i aktualni gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Pamtit ćemo protekle lokalne izbore, ali ne zbog dinamične i kreativne kampanje ili iznenađujućih izbornih rezultata. Pamtit ćemo ih po onome što se događalo u pet općina i gradova dok se u svim drugim lokalnim zajednicama glasovalo. Umjesto na birališta građani Jablanice, Konjica i Fojnice išli su u potragu za žrtvama poplave i klizišta, a oni u Kreševu i Kiseljaku otklanjali štete prirodne nepogode koja je devastirala njihove domove i infrastrukturu. Možda je i manji odziv na izbore posljedica kolektivnog šoka u kome se našla cijela zemlja nakon ove tragedije. Sama predizborna kampanja bila je za zaborav. Bez imalo ili vrlo malo kreativnosti i sadržaja, uglavnom su se ponavljale otrcane fraze po predizbornim skupovima i na društvenim mrežama.

POVEZANI ČLANCI:

Iz takve bezidejnosti uglavnom smo dobili najmanju izlaznost u proteklih 20 godina, a u rezultatskom smislu uglavnom ono što smo već imali. Promjene političkih trendova donekle su uočljive, ali ne tako izražene kako su se neki nadali. U najkraćem, tri vodeće nacionalne stranke zadržale su dominaciju, Trojka je zahvaljujući ponajprije rezultatu u Sarajevu, izbjegla poraz, a neki novi igrači na političkoj sceni u pravilu su ostali na marginama. Niti jedna nova stranka, od one Šemsudina Mehmedovića, preko političkog projekta Jelene Trivić ili pak Igora Radojičića, nisu se proslavili na ovim izborima. Premijerni nastup HDS-a Ive Tadića pamtit ćemo po prvom izboru SDA za načelnika Žepča. Ima tu još nekoliko kurioziteta. Ibro Berilo je iz zatvora osvojio novi mandat načelnika Trnova, stranka Fikreta Abdića konačno je izgubila vlast u Velikoj Kladuši, a u Vukosavlju je tek sedam glasova odlučilo pobjednika izbora potvrđujući samo još jednom da je svaki glas važan. Treba spomenuti i podatak da je Čapljina prvi put dobila gradonačelnicu te da su još neki mladi kandidati dobili povjerenje voditi svoje lokalne zajednice. Ako ćemo tražiti neko svjetlo u ovim izborima onda bi to upravo mogle biti ta nova politička lica.

I kako to kod nas biva, čim završe jedni počnu pripreme za druge izbore. A oni su za dvije godine, kada ćemo birati državnu, federalnu i županijsku vlast. Prve kandidature već su poznate. Milorad Dodik najavio je da će ponovno biti kandidat za predsjednika Republike Srpske. Njegov primjer uskoro bi mogli slijediti i drugi, jer Bosna i Hercegovina je, nažalost, u stalnoj predizbornoj kampanji. U međuvremenu na lokalne izbore će i stanovnici Jablanice, Konjica, Kreševa, Kiseljaka i Fojnice. Kako god glasovali, oni su već izgubili i to ono najvrjednije – živote, a potom i domove, ceste, infrastrukturu. Ali su i pobijedili na važnim, životnim testovima. Onima iz humanosti, hrabrosti, zajedništva.

GALERIJA Stravične posljedice odrona i poplava u Donjoj Jablanici

Aftermath of floods and landslides in the village of Donja Jablanica
1/22

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije