'Tjera strah u kosti manjinama'

Barban: Šef IDS-a upozorava na povratak retorike iz devedesetih

Boris Miletić
Duško Marušić/PIXSELL
21.08.2016.
u 19:22

Na "opasnu eskalaciju netolerancije i šovinizma te ignoranciju institucija prema iskazivanju netrpeljivosti prema manjinama" Miletić je upozorio u Barbanu, gdje su se na održavanju Trke na Prstenac okupili brojni političari.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je u Barbanu da posljednjih mjeseci u Hrvatskoj svjedočimo opasnoj konzervativnoj revoluciji i povratku retorike iz devedesetih koja tjera strah u kosti pripadnicima nacionalnih manjina.

Na "opasnu eskalaciju netolerancije i šovinizma te ignoranciju institucija prema iskazivanju netrpeljivosti prema manjinama" Miletić je upozorio u Barbanu, gdje su se na održavanju Trke na Prstenac okupili brojni političari.

 "Posljednjih mjeseci svjedočimo opasnoj konzervativnoj revoluciji i povratku retorike iz devedesetih koja tjera strah u kosti pripadnicima nacionalnih manjina", kazao je Miletić, kojeg posebno zabrinjava što političari oportuno šute kad se takve stvari događaju u izbornoj kampanji.

 Pozvao je stoga sve političke aktere, ali i državne institucije, da zbog politike, koalicija, i fotelja ne zatvaraju oči pred stvarima koje Hrvatsku vraćaju stoljećima unazad. Dužnosnike je pozvao da odmah i bez rezerve osude svaku vrstu oživljavanja mračne hrvatske prošlosti, svaki govor mržnje i svako iskazivanje netrpeljivosti prema manjinama. 

 Ustvrdio je da su oživljavanje crnih košulja, govor mržnje i poruke pripadnicima manjina da su nepoželjni samo dio tog "sramotnog diskursa" koji je u izbornom razdoblju postao predmet političke trampe i besprizornog kalkuliranja.

 Miletić kaže da je IDS jedina stranka ili u najboljem slučaju među rijetkim glasovima koji jasno i glasno osuđuju sramotne ekstremističke ispade i koji pozivaju na zdrav razum kad se povedu sulude rasprave o prihvatljivosti pozdrava "za dom spremni".

 "Ogorčeni smo spremnošću javnih aktera da o tome, u 21. stoljeću, u srcu moderne Europe, uopće raspravljaju", poručio je predsjednik IDS-a.

 Ponosan je, kazao je, što su zajedno s vrijednim sugrađanima stvorili regiju koja je po civilizacijskim standardima uzor ostatku države.

Komentara 17

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
19:50 21.08.2016.

u istarskim drzavnim komunalnim poduzecima osim u policiji gdje rade slavonci rade samo istrijanci dovoljno je viditi prezimena...pa cak u propaloj puljanci su radile samo istrijanke niti jedna emina ili miladinka...gori su sovinisti nego recimo u sl brodu

Avatar juricamesko
juricamesko
20:07 21.08.2016.

jeste,jeste Miletiću evo iz medija svjedočimo kako trojke crnokošuljaša svaki dan krstare Istrom i barem dvaput dnevno pretuku šest do osam pripadnika nacionalnih manjina.

RI
rijecanin84
20:59 21.08.2016.

smrk smrk...koka brale, koka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije