Zadrugari

Iznenadili biste se koliko je ukusna marmelada od tikvi

'13.10.2010., Gornji Mihaljevec- Ucenici iz OS Gornji Mihaljevec napravili knjigu recepata sa jelima od tikve. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
14.10.2010.
u 09:10

Učenici iz OŠ "Gornji Mihaljevec" napravili su kuharicu "Bundeve na tanjuru" sa 30 recepata, proglašenu najproizvodom državne smotre zadrugarstva.

– Dok smo je pripremali, mislili smo da marmelada od bundeve neće biti nešto posebno, ni da će biti slatka. I nije preslatka, umjerena je, a okus fantastičan. A tek kremšnite s kremom od bundeva! – oduševljeno pričaju sedmaši OŠ Gornji Mihaljevec.

Njih šestero, sudjelujući u radu učeničke zadruge Klopotec, tjednima je obilazilo sva naselja u općini. Od najstarijih mještanki tražili su recepte za jela od bundeve.

– Bake starije od 70 godina sve su nam to ispričale jer nemaju gotovo ništa zapisano. Neka jednostavnija jela su nam i pripremile – kažu Nikolina Srša, Helena Pergar, Samanta Bauer i Ivan Ladić.

Pod vodstvom voditeljice zadruge, učiteljice Nade Panić i školske kuharice pripremili su sva jela. Dio su doznali od baka, a dio recepata novijeg je datuma. Probali su valjaju li recepti, jela su fotografirana te je škola na kraju izradila i izdala 300 knjiga "Bundeva na tanjuru", sa 30 recepata. Od bundeve se može sve napraviti – od juhe, gulaša, kompota, do torte i soka, iznenadit će se mnogi.

Knjiga je mnoge oduševila te je ovih dana na smotri državnog učeničkog zadrugarstva u Podgori proglašena jednim od najproizvoda. Djeca su napravila i istraživački rad na tu temu, koji je osvojio prvo mjesto! U Podgori je bilo četvero sedmaša, a u prikupljanju recepata pomagale su im i trećašica Lara Kralj te petašica Jelena Horvat.

– Zadruga se već četiri godine bavi bundevama u vrtu iza škole. Istražujemo prinos koštica golice s obzirom na vrstu gnojenja – kaže ravnateljica Karmen Sklepić.

Nada se da će ovu kvalitetnu kuharicu koja promovira i domaće bučino ulje prepoznati institucije u Međimurju i davati gostima.

– Darovali smo je djelatnicima škole i bakama koje su dale recepte. Bile su oduševljene što su unutra i njihove fotografije, svima su pričale. Baka Milena djeci je napekla vreću svatovskih kolača – kaže ravnateljica. Dio knjiga djeca su već prodala na sajmovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije