BLISKI ISTOK

Izrael na rubu novoga rata

20.10.2001.
u 00:00

U trenutku kad je izraelski premijer Ari"el Sharon objavio da je Arafatovo vrijeme zauvijek prošlo i kad su neposredno nakon toga izraelski tenkovi ušli u tri grada na Zapadnoj obali, među ostalim i u Betlehem, mirovni je proces postao prošlost. Na područje Betlehema ušlo je dvadesetak tenkova, a tome je prethodio helikopterski napad u kojem su u Betlehemu ubijena tri člana Arafatova Fataha, među kojima i jedan kojeg je Izrael intenzivno tražio zbog ubojstva jedne doseljenice. Sukobi nisu jenjavali ni tijekom jučerašnjeg dana.

Sharon je Arafatu dao sedam dana da uvede potpuni mir na područja Palestinske samouprave i zaprijetio mu da će u protivnome protiv njega pokrenuti rat. Čini se da ultimatum uključuje uhićenje članova Narodne fronte za oslobođenje Palestine, ali i svih vođa i glavnih aktivista svih ostalih palestinskih ekstremističkih skupina, što je gotovo nemoguće učiniti u tako kratkom roku. Kako stvari stoje, taj je ultimatum zapravo objava rata, a Palestinska samouprava poručuje kako ima dokaze da je Izrael isplanirao atentat na Arafata. S druge strane, izraelska strana poručuje da će s Palestincima postupati onako kako Amerikanci postupaju s talibanima. Nakon atentata na ministra, čini se da se cijela izraelska politička javnost okrenula protiv Palestinaca te se sve više spominje kako zemlja nezaustavljivo ide prema reprizi invazije na Libanon iz 1982. godine koja je također bila osveta za atentat.

Palestinska uprava uzvratila je gotovo istom mjerom i sličnim rječnikom: izraelski je ultimatum odbijen, palestinski ministar za kulturu i informiranje poručio je kako je "Sharon kao i bin Laden, a Ramallah se ni po čemu ne razlikuje od New Yorka 11. rujna". Kazao je da je ultimatum najobičnija ucjena, da će se Palestinska samouprava držati prekida vatre te da neće upasti u izraelsku klopku. Pozvao je SAD i međunarodnu zajednicu da spriječe izraelsku odmazdu. No Sharon je u Washington poslao četiri svoja ministra koja bi Amerikance trebala uvjeriti da Arafat podupire i ugošćuje teroriste te da nije spreman ništa učiniti.

U međuvremenu, palestinske su vlasti uhitile 73 osobe na Zapadnoj obali i u Gazi, no ujedno su upozorile da će ubojicama izraelskog ministra same suditi jer bi njihovo izručenje moglo izazvati nemire.

I glavni tajnik Arapske lige Amr Musa pozvao je međunarodnu zajednicu da brzo i konkretno djeluje kako bi spriječila Izrael da nastavi politička ubojstva, a dosad ih je bilo pedesetak. No cijela je stvar očito ostavljena na rješavanje Georgeu Bushu i Tonyju Blairu.

Marina Šerić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije