RAT U IZRAELU

EU osudila Hamasovo korištenje civilima kao štitom, pozvala Izrael na suzdržanost

Smoke rises as displaced Palestinians take shelter at Al Shifa hospital, amid the ongoing conflict between Hamas and Israel, in Gaza City
Foto: Stringer/REUTERS
1/34
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.11.2023.
u 22:20

Od brutalnog iznenadnog napada militanata Hamasa na izraelske zajednice 7. listopada i izbijanja rata, gotovo svaki dan dolazi do razmjene vatre na granici između Izraela i Libanona, sa žrtvama na obje strane, uključujući i civile

Izraelska vojska pomoći će u nedjelju evakuirati novorođenčad iz bolnice Al Shifa u Gazi, rekao je u subotu glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari. "Osoblje bolnice Al Shifa tražilo je da sutra pomognemo bebama na odjelu pedijatrije da dospiju u sigurniju bolnicu. Omogućit ćemo potrebnu pomoć", rekao je Hagari na konferenciji za medije.

Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je u subotu da su "dvije prerano rođene bebe umrle" jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze.

Izrael je pojačao svoj opsadu Gaze nakon napada Hamasa 7. listopada u kojima je prema riječima Izraela stradalo 1200 osoba te je oko 240 oteto u palestinsku enklavu. Zdravstvene vlasti Gaze kažu da je više od 11.000 osoba, od kojih veliki broj čine žene i djeca, ubijeno otkad je Izrael započeo svoju operaciju u malom obalnom pojasu u kojem živi 2,3 milijuna ljudi.

VIDEO Eksplozije u Gazi viđene iz južnog Izraela

Tijek događaja:

22:00 Europska unija je u nedjelju osudila "Hamasovo korištenje bolnicama i civilima kao ljudskim štitom" u pojasu Gaze, pozivajući Izrael na "najveću moguću suzdržanost" kako bi se zaštitili civili u ratu koji traje. EU "osuđuje Hamasovo korištenje bolnicama i civilima kao ljudskim štitom" i "krajnje je zabrinut zbog pogoršanja humanitarne krize u Gazi", rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell.

"Neprijateljstva imaju ozbiljne posljedice za bolnice i teško pogađaju civile i medicinsko osoblje", upozorio je, istaknuvši da se "po međunarodnom humanitarnom pravu bolnice, medicinska oprema i civili u bolnicama moraju zaštititi".

"Bolnice se uz to moraju odmah opskrbiti najpotrebnijom medicinskom opremom a pacijenti kojima je potrebna žurna medicinska pomoć moraju se evakuirati u sigurnim uvjetima. U tom smislu pozivamo Izrael da pokaže najveću moguću suzdržanost kako bi se osigurala zaštita civila", dodao je.

Foto: Reuters/PIXSELL

20.00  Zamjenik ministra zdravstva u Hamasovoj vladi rekao je u nedjelju za AFP da je u izraelskom zračnom napadu "potpuno uništena" zgrada kardiologije u toj bolnici. Izraelska vojska zasad nije komentirala i AFP nije mogao potvrditi bombardiranje, ali je barem jedan svjedok iz bolnice potvrdio udare i štetu. Izrael niječe da namjerno gađa bolnice. Optužuje Hamas da se tim objektima i tunelima ispod njih koristi kao skrovištem, što islamistička militantna skupina niječe.

U Borrellovu priopćenju opetuje se stajalište Bruxellesa po kojemu Izrael "ima pravo na obranu u skladu s međunarodnim i s humanitarnim pravom". No EU se "pridružuje pozivima da se čim prije uvedu stanke u sukobu i uspostave humanitarni koridori" u pojasu Gaze.

Uz to, poziva Hamas da oslobodi više od 240 talaca otetih tijekom njegova napada 7. listopada te ističe da je "iznimno važno" da Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) ima "pristup taocima".

17:00 - Crveni križ objavio je kako ne može potvrditi niti jednu evakuaciju iz bolnice al Shifa u Gazi. "U kontaktu smo s obje strane, ali ne možemo potvrditi da je došlo do evakuacije" kazali su iz udruge, podsjećajući da obje strane imaju "moralni imperativ štititi ljudske živote". 

Izrael tvrdi da postoji pristupna točka s koje se civili mogu sigurno evakuirati iz bolnice, oko koje se vode intenzivne bitke. U međuvremenu, Hamas je prekinuo pregovore o taocima zbog situacije u bolnici, potvrdio je palestinski državnik za Reuters.

Smatra se da je u Gazi još uvijek 239 talaca, a Izrael odbija prekinuti napade dok oni ne budu pušteni. Palestinske vlasti navode da je bolnica prestala s radom zbog nedostatka goriva, te da je u posljednja 24 sata zbog napada na bolnicu i civilnu infrastrukturu poginulo 12 osoba, među kojima su i bebe. Benjamin Netanyahu ustvrdio je da je njegova zemlja ponudila gorivo bolnici, no Hamas ga je odbio.


12:16 - Izraelski zračni udar "potpuno je uništio" zgradu kardiologije bolničkog kompleksa Al Shifa u Gazi, objavio je u nedjelju zamjenik ministarstva zdravstva u Gazi, a UN-ova agencija za razvoj izvijestila je o velikom broju mrtvih i ranjenih na njezino sjedište te pozvala na hitan prekid vatre. 

"Dvokatnica u kojoj je bio smješten odjel kardiologije potpuno je uništena zračnim napadom", rekao je Yusef Abu Rish i za napad okrivio izraelsku vojsku, prenosi agencija AFP. Agencija dodaje da ne može potvrditi točnost informacije koju je iznio zamjenik Hamasovog ministra zdravstva, no da je jedan očevidac u bolnici potvrdio napade i štete. Izraelska vojska zasad nije komentirala te navode. 

GALERIJA Gaza je groblje djece

Smoke rises as displaced Palestinians take shelter at Al Shifa hospital, amid the ongoing conflict between Hamas and Israel, in Gaza City
1/32

"Događa se novi napad na odjel kirurgije", rekao je palestinski dužnosnik. "Izraelski tenkovi potpuno su opkolili bolnicu Al Shifa" i "pucaju na sve koji pokušavaju izaći", dodao je. Ustvrdio je da su dva izraelska tenka pred rodilištem, a oko bolnice su "deseci tijela, stotine ranjenih". Izraelska vojska nazvala je "lažnima" informacije da je "opkolila" Al Shifu i da je "bombardira".

Abu Rish dodaje da je "650 pacijenata, četrdesetak nedonoščadi u inkubatorima u bolničkom kompleksu i svima prijeti smrt", a ondje se sklonilo i 15.000 raseljenih Palestinaca. Od subote kompleks Al Shifa je bez struje. Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je u subotu da su "dvije prerano rođene bebe umrle" jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze. "Bolničari ručno masiraju nedonoščad", rekao je Abu Rish te izrazio bojazan da će za nekoliko sati nastupiti smrt. 

UN-ova agencija Program UN-a za razvoj (UNPD) objavila je u nedjelju da je "velik broj mrtvih i ranjenih" u "bombardiranju" kasno u subotu navečer na njegovo sjedište u opkoljenom gradu Gazi. "Tragedija koja donosi mrtve i ranjene civile opkoljene u ovom sukobu (...) mora prestati", navodi UNPD u priopćenju. "Civili, civilne infrastrukture i nepovredivost lokalnih predstavništava UN-a moraju biti poštivani te istodobno zaštićen", navodi se.

Snimke AFPTV od nedjelje pokazuju velik krater u dvorištu škole kojom je upravljao UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) u mjestu Beit Lahia na sjeveru Pojasa Gaze. Ta je škola bila meta napada otkako su se tisuće raseljenih Palestinaca ondje smjestile u pet tjedana izraelskih napada na Pojas Gaze kojim je vojska odgovorila na krvave napade islamističkog pokreta Hamas 7. listopada na Izrael.


07:15 - S obzirom na učestale napade svog sjevernog susjeda, Izrael je u subotu navečer izdao oštra upozorenja Libanonu i poručio Hezbolahu da bi njihov ulazak u rat zapečatio sudbinu Libanona. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je upozorio libanonski šijitski gerilski pokret Hezbolah: "Nemojte napraviti grešku i krenuti u rat. To bi bila greška vašeg života... Vaš ulazak u rat zapečatio bi sudbinu Libanona".

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da su na sjevernoj granici njegove zemlje "provokacije prerasle u agresiju". Upozorio je: "Hezbolah se igra s vatrom". Gallant je naglasio da većina izraelskih zračnih snaga više nije uključena u Pojas Gaze te da su zrakoplovi sada okrenuti prema sjeveru. "Građani Libanona moraju znati da bi, ako (vođa Hezbolaha Hassan) Nasrallah pogriješi, sudbina Bejruta mogla biti poput sudbine Gaze".

Nasrallah je ranije u subotu rekao da je njegov pokret uveo nova oružja u niz uzastopnih napada u južnom Libanonu. “Tijekom proteklog tjedna došlo je do eskalacije u broju operacija i vrsti korištenog oružja, budući da smo prvi put koristili samoubilačke dronove i rakete Burkan, a to su rakete težine od 300 do 500 kilograma”, rekao je Nasrallah u televizijskom govoru obilježavajući Hezbolahov Dan mučenika.

"Dronovi i kaćuše ispaljeni su duboko unutar okupiranih teritorija i to je zahtijevala priroda bitke", rekao je Nasrallah. Dodao je da će se nastaviti pritisak s libanonske prve linije na izraelske trupe. Ponovio je da neće tolerirati nikakva ubojstva civila izraelskim osvetničkim granatiranjem libanonskih područja.

Od brutalnog iznenadnog napada militanata Hamasa na izraelske zajednice 7. listopada i izbijanja rata, gotovo svaki dan dolazi do razmjene vatre na granici između Izraela i Libanona, sa žrtvama na obje strane, uključujući i civile. To je najozbiljnija eskalacija od drugog libanonskog rata 2006. Hezbollah ima veze s islamističkim Hamasom u Pojasu Gaze, ali se smatra puno utjecajnijim i moćnijim. Također se smatra najvažnijim nedržavnim saveznikom Irana i dio je samoproglašene "Osovine otpora", fronta milicija s ciljem borbe protiv iranskog najvećeg neprijatelja Izraela.


VEZANI ČLANCI:


07:10 - Suočen sa sve većim antisemitskim postupcima u Francuskoj, predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje sunarodnjake da se brane od "nepodnošljivog" oživljavanja "neobuzdanog" antisemitizma. Francuska koje se boje židovski sugrađani nije prava Francuska, napisao je u otvorenom pismu objavljenom u novinama Le Parisien u subotu navečer.

"Francuska u kojoj se Francuzi boje zbog svoje vjere ili porijekla nije Francuska", stoji u pismu. Macron je u pismu upozorio na podjele zemlje: "U našoj povijesti, antisemitizam je uvijek bio uvod u drugu mržnju i rasizam."

Što se tiče rata u Gazi, Macron je napisao da Francuska želi pravdu, mir i sigurnost za izraelski narod, palestinski narod i države u regiji. Prema Macronovim riječima, u Francuskoj je u jednom mjesecu počinjeno više od 1000 antisemitskih djela - tri puta više akata mržnje protiv židovskih građana nego u cijeloj prošloj godini. Pismo je objavljeno neposredno prije velikog skupa protiv antisemitizma u Parizu u nedjelju. Macron ne sudjeluje u prosvjedima koje su inicirali predsjednica Nacionalne skupštine Yaël Braun-Pivet i predsjednik Senata Gérard Larcher.


07:05 - Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u subotu da je izgubila komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Shifa u sjevernoj Gazi i izrazila "ozbiljnu zabrinutost" za sigurnost svih koji su ondje zarobljeni zbog borbi, pozivajući na trenutni prekid vatre.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze rekao je da su operacije u bolničkom kompleksu Al Shifa, najvećem u palestinskoj enklavi, obustavljene u subotu nakon što je ostalo bez goriva. WHO je rekao da ima "ozbiljnu zabrinutost za sigurnost zdravstvenih radnika, stotine bolesnih i ozlijeđenih pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje su ostale u bolnici". Ponovili su i svoj poziv na trenutni prekid vatre u Gazi.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da će vojska u nedjelju evakuirati novorođenčad iz bolnice Al Shifa u Gazi. "Osoblje bolnice Al Shifa tražilo je da sutra pomognemo bebama na odjelu pedijatrije da dospiju u sigurniju bolnicu. Omogućit ćemo potrebnu pomoć", rekao je Hagari na konferenciji za medije.

Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je u subotu da su "dvije prerano rođene bebe umrle" jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze.

VIDEO Izrael nastavlja s razaranjem Gaze: Preko 11 tisuća mrtvih tvrdi Hamas

Ključne riječi

Komentara 22

KI
kimy
13:29 12.11.2023.

Zanimljivo je to što i u slučaju rata u Ukrajini ima određeni broj forumaša koji u detalje objašnjavaju šta se dešava kao da su na prvoj liniji fronta uz obavezno citiranje ukrajinskih vlasti a koliko vidim potpuno isto se dešava i sa komentiranjem rata u Gazi . Nadam se da to nije samo za parizer već i za nešto konkretnije.

DU
Deleted user
08:43 13.11.2023.

Napokon da se netko takne i ove bolesne Hamasove taktike. Usto, ne vjerujem ništa izvješajima o žrtvama Ministarstva zdravlja iz Gaze jer je to Hamasovo ministarstvo.

Avatar Viktor999
Viktor999
12:57 12.11.2023.

Ministarstvo zdravstva Gaze iliti ministarstvo protuizraelske propagande koje kontroliraju teroristi hamasa, siguran izvor istinitih vijesti, možeš misliti; IDF samo jako i bez milosti prema tim divljacima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije