rat u izraelu

Izraelci: 'Preuzeli smo kontrolu nad lukom u Gazi'; Traju pregovori o oslobađanju 50 žena i djece koje drži Hamas

Smoke rises following an airstrike in Gaza, as seen from southern Israel, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian group Hamas
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/5
16.11.2023.
u 13:49

Rat je počeo kada je Hamas 7. listopada izveo nezapamćen krvavi napad na izraelsko tlo. Na izraelskoj strani je poginulo oko 1200 ljudi, većinom civila koji su stradali toga dana, objavile su vlasti.

Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju 50 žena i djece koje drži Hamas kao taoce nastavljaju se, potvrdio je izvor upoznat s pregovorima u četvrtak. Dogovor bi omogućio pauzu u borbama od 3 do 5 dana, povećanu humanitarnu pomoć opkoljenom području, kao i oslobađanje određenog broja žena i djece koji su držani u izraelskim zatvorima. Hamas se načelno složio s ovim točkama, rekao je izvor. Egipatski visoki sigurnosni izvori također su rekli da dogovor uključuje oslobađanje 50 žena i djece koje Hamas drži kao taoce u zamjenu za oslobađanje 75 palestinskih žena i djece koje drži Izrael.

Pomoć koja se isporučuje preko prijelaza Rafah povećat će se na 200 kamiona dnevno i gorivo koje će ulaziti na dnevnoj bazi. Zalihe pomoći pohranjene u skladištima na jugu Pojasa Gaze ne mogu se distribuirati palestinskom stanovništvu zbog nedostatka goriva, priopćila je u četvrtak UN-ova agencija za hitnu pomoć.

Na egipatskoj strani graničnog prijelaza Rafah deseci kamiona s humanitarnom robom čekaju na ulazak u Gazu. Napori da se postigne prekid vatre i osigura oslobađanje talaca traju tjednima, dok Katar i Egipat djeluju kao posrednici između Hamasa i Izraela i Sjedinjenih Država.

GALERIJA Izraelci ušli u tajne Hamasove tunele

Smoke rises following an airstrike in Gaza, as seen from southern Israel, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian group Hamas
1/12

Izraelska vojska je priopćila u četvrtak da je preuzela "operativnu kontrolu" nad lukom u Gazi, važnom infrastrukturom na sjeveru palestinskog teritorija, 41. dana rata Izraela i islamističkog pokreta Hamasa. U zajedničkoj operaciji oklopnih i pomorskih snaga "ovih dana" preuzeta je "operativna kontrola nad lukom u Gazi koju je kontrolirala teroristička organizacija Hamas", ističe vojska u priopćenju.

VEZANI ČLANCI:

Dodaje da se palestinski pokret koristio njome "kao obučnim središtem za svoje specijalne pomorske jedinice kako bi planirali i izvodili terorističke napade na moru". Rat je počeo kada je Hamas 7. listopada izveo nezapamćen krvavi napad na izraelsko tlo. Na izraelskoj strani je poginulo oko 1200 ljudi, većinom civila koji su stradali toga dana, objavile su vlasti.

Video: Eksplozije u Gazi blizu granice s Izraelom

Izrael uzvratno neprekidno bombardira Pojas Gaze koja je u gotovo potpunom okruženju. U izraelskom bombardiranju poginulo je 11.500 ljudi, uglavnom civila, među kojima 4.710 djece, objavila je Hamasova vlada. Pošto je izvijestila da u okruženju drži sjever teritorija, vojska je rekla da vodi borbe u samom središtu grada Gaze i ovih dana je objavila da je preuzela nadzor nad nekoliko ustanova islamističkog pokreta: parlamentom, zgradama vlade i vojne policije.

Islamistički pokret je umanjio važnost te informacije rekavši da su zgrade bile "ispražnjene". Izraelske snage interveniraju i u bolnicama u Gazi, za koje Izrael tvrdi da Hamas u njima skriva oružje i kojima se koristi kao zapovjednim stožerom. 

Tako je izraelska vojska u četvrtak nastavila prodirati u najveću bolnicu u Gazi, Al-Šifu, kamo su se sklonile tisuće palestinskih civila, što potiče krajnju zabrinutost i kritiku na međunarodnoj razini.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
16:23 16.11.2023.

kao kad su junačine upale u Vukovarsku bolnicu

HO
homofobic
18:23 16.11.2023.

Izraelci pokazali desetak komada vojno oruzja i nekoliko naprtnjaca opreme pronadeno u bolnici. Neki na portalu se time izruguju ali to je vise oruzja u bolnici nego je na pocetku agresije na Hrvatsku prosjecna hrvatska policijska stanica ili vojna postrojba nakon sto je Ivica Racan predao oruzje Narodne obrane Jugosoldateski!

SE
Serengeti
15:36 16.11.2023.

Dan i pol nakon osvajanja bolnice Al-Shifa u pojasu Gaze, Izraelci su pokazali da su našli 10-tak komada oružja. Ispada da više oružja ima prosječna američka obitelj nego Hamasov komandni centar 🤣😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije