nesuglasice među članicama

Izraelski šef diplomacije pozvao NATO da izbaci Tursku iz saveza: 'Erdogana prijeti napadom'

NATO Summit Defense Industry Forum in Washington
Foto: ELIZABETH FRANTZ/REUTERS
1/38
30.07.2024.
u 03:00

"Baš kao što smo ušli u Karabah i u Libiju, mogli bismo nešto slično napraviti i njima", izjavio je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pozvao je u ponedjeljak NATO da izbaci Tursku iz saveza, nakon sporne izjave njezina predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. "U svjetlu opasne retorike turskog predsjednika Erdogana i prijetnje da će napasti Izrael, ministar vanjskih poslova Israel Katz naložio je diplomatima... da hitno stupe u kontakt sa svim članicama NATO-a, pozivajući na osudu Turske i zahtijevajući njezino izbacivanje iz saveza", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Erdogan je u nedjelju izjavio da bi Turska mogla ući u Izrael kako bi pomogla Palestincima kao što je svojedobno napravila u Libiji i u Gorskom Karabahu. "Moramo biti vrlo jaki kako Izrael (u) Palestini ne bi mogao raditi to što trenutno radi (...)", rekao je turski predsjednik na skupu vladajuće stranke AKP u gradu Rizeu na Crnom moru.

"Baš kao što smo ušli u Karabah i u Libiju, mogli bismo nešto slično napraviti i njima", izjavio je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija. Turski predsjednik nije precizirao kakvu intervenciju ima na umu, a predstavnici njegove stranke nisu odgovorili na upit o pojedinostima njegove izjave.  

 

Ključne riječi

Komentara 17

SE
Serengeti
11:28 30.07.2024.

Izrael koji nije u NATO-u naređuje da se Turska izbaci iz NATO-a. 🤡

ZP
Zabranjen pristup
06:59 30.07.2024.

Da sami idu u rat nebi ove vodje drzava ovako prijetili.

TE
TEUTA
05:01 30.07.2024.

Erdogan: sjecamo se kada si obecao da ces sa predsjednikom Egipta Morsijem posjetiti Palestinu. Godinama cekamo na taj posjet. Morsi je vec umro u zatvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije