75. obljetnica proboja zatočenika

Jandroković: Nikada više ne smijemo dozvoliti da se dogodi zlo kao što se događalo u Drugom svjetskom ratu

Državni vrh i predstavnici stradalih odali počast žrtvama Jasenovca
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
22.04.2020.
u 12:55

Jandroković je posebno istaknuo da mladi trebaju biti svjesni kako mir, sloboda, ljudska prava i demokracija ne dolaze sami po sebi, tim više što ima onih koji bi te ljudske vrijednosti uvijek htjeli ugroziti i uskratiti te se svi zajedno moramo boriti da upravo te vrijednosti budu dominantne

Došli smo ovdje kako bismo pokazali poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac, iskazali solidarnost s njihovim obiteljima i osudili karakter ustaškog režima koji je bio zločinački, koji je ubijao i proganjao ljude zato što su bili drugačije vjere, nacije ili političkog opredjeljenja - kazao je to danas predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon što je, povodom 75. obljetnice proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, kod spomenika Cvijet uime Sabora položio vijenac u spomen na sve žrtve logora. 

Jandroković je posebno istaknuo da mladi trebaju biti svjesni kako mir, sloboda, ljudska prava i demokracija ne dolaze sami po sebi, tim više što ima onih koji bi te ljudske vrijednosti uvijek htjeli ugroziti i uskratiti te se svi zajedno moramo boriti da upravo te vrijednosti budu dominantne u našem društvu.

>> VIDEO Gordan Jandroković o komemoraciji u Jasenovcu

- Za te vrijednosti isplati se boriti i nikad više ne smijemo dozvoliti da se na ovim prostorima dogodi zlo kao što se događalo u Drugom svjetskom ratu - poručio je predsjednik Sabora. 

Na pitanje vezano uz organizacije koje okupljaju žrtve logora Jasenovac, a koje iskazuju nezadovoljstvo odnosom države prema ustaškim zločinima, Gordan Jandroković je uzvratio da moramo biti uključivi, razumijevati jedni druge, shvaćati patnju i bol onih koji su u Jasenovcu stradali, članova njihovih obitelji i predstavnika njihovih naroda te da samo kroz dogovor i razgovor oko povijesnih činjenica možemo postići konsenzus.

Protiveći se bilo kakvoj isključivosti, vrsti političkog ekstremizma ili radikalizma, što je, kako reče, politika i vladajuće većine, premijera i cijele Vlade, Jandroković je na kraju sve pozvao da se međusobno uvažavamo, budemo objektivni prema povijesnim činjenicama i uvijek tražimo načina kako na zajednički i dostojanstven načini obilježiti mjesta poput Jasenovca. 

>> VIDEO Državni vrh i predstavnici stradalih odali počast žrtvama Jasenovca

Komentara 4

ŽM
željo_moja
13:32 22.04.2020.

Podrzavam izjavu. Drzavni vrh skupio se kako bi odao pocast zrtvama, a ne skupljao politicke poene kao neki iz oporbe

MA
manipulacija
13:36 22.04.2020.

Ljudski je odati počast svim žrtvama, neovisno pod kojim su režimom stradale!

MI
MirkoPlazibat
13:35 22.04.2020.

Ovo je Jandrokovic predivno rekao. Danasnje generacije ne razumiju kako smo blagoslovljeni sto zivimo u slobodi i miru, tako da ne trebamo raditi podjele među nama i ne trebamo se mrziti bez razloga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije