Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
je li prekršio zakon?

Japan otvorio istragu protiv Googlea: Sumnja se na potiskivanje konkurencije

FILE PHOTO: The logo of Google LLC
Foto: Andrew Kelly/REUTERS
1/3
24.10.2023.
u 03:00

Japanska istraga nadovezuje se na slične odluke regulatora u Europskoj uniji, SAD-u i drugim zemljama

Japanski regulator izvijestio je u ponedjeljak da je otvorio istragu protiv Googlea zbog sumnje da je možda prekršio zakon o ravnopravnom natjecanju na tržištu usluga pretraživanja interneta. Japansko povjerenstvo za poštenu trgovinu (JFTC) želi utvrditi je li Google prekršio zakon odričući se dijela prihoda od operativnog sustava Androida i prepuštajući ga proizvođačima mobitela, pod uvjetom da na uređaje ne instaliraju konkurentske tražilice.

Sporna je i Googleva praksa da na mobitelima s Androidom "Google Search" i "Google Chrome" 'moraju' ići u 'paketu' s aplikacijom "Google Play", pokazuje priopćenje JFTC-a.

"Sumnja se da (Google) tim postupcima isključuje poslovnu aktivnost konkurencije i ograničava poslovnu aktivnost poslovnih partnera na tržištu usluga pretraživanja", naveo je dužnosnik regulatora na konferenciji za novinare.

VEZANI ČLANCI:

Raširena upotreba Googleove usluge nije upitna, ali ravnopravna tržišna utakmica jest, dodao je.

"Pokrenuli smo istragu uz pitanje je li situacija u kojoj korisnici teško prepoznaju usluge drugih dobavljača tražilica, unatoč poboljšanjima, umjetno stvorena", objašnjava. Japanska istraga nadovezuje se na slične odluke regulatora u Europskoj uniji, SAD-u i drugim zemljama.

VIDEO Iznenadne uplate s Googlea: Greškom im sjeo novac na račun, nekima je i ostao

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije