01.04.2015. u 12:00

Može škola, dakle, i bez Ramzesa i bez činjenica, ali bez zaključaka nikako.

Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, otvarajući u Vodicama stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti čija je tema 20. obljetnica oslobodilačke operacije Oluja, zapitao se „što nam je bitnije u povijesti: je li to Ramzes II., III., IV. ili V. ili Domovinski rat". Ministar odmah i odgovara kako Domovinski rat zaslužuje počasno mjesto u nastavi, ali predavanja o njemu „neće biti faktografska", već će se tumačiti „s manje činjenica, a više zaključaka". Može škola, dakle, i bez Ramzesa i bez činjenica, ali bez zaključaka nikako.

Ivu Majoli od ovrhe stana možda će štititi Živi zid

Iva Majoli, bivša vrhunska tenisačica, našla se u financijskim teškoćama zbog kojih joj prijete ovrhe nad nekretninama Tenis centra Iva Majoli, ali i nad stanom na Trgu bana Jelačića 3. Prema pisanju Jutarnjeg, Hypo Alpe Adria Bank tvrdi da ima nepodmirena potraživanja temeljem kredita iz 2004. i 2006. u iznosu od 1,242.312 švicarskih franaka, što tenisačica opovrgava. Na rješenja o ovrhama Majoli je uzvratila tužbom, a kao argument da zaustavi ovrhu navela je i da joj je stan na Trgu bana Jelačića jedina nekretnina i nužna za stanovanje zbog čega smatra da je ovrha nedopustiva. Ako sud ne prihvati argumente slavne tenisačice, moglo bi tu biti posla i za Živi zid.

Mljekarstvo neće propasti jer je već propalo 

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, izjavio je da skorašnje ukidanje kvota EU „ne znači propast hrvatskog mljekarstva". Ima pravo, hrvatsko mljekarstvo odavno je propalo: od 2003. broj proizvođača mlijeka pao je sa 60.000 na oko 10.000.

Gdje se točno gase pumpe koje tjeraju vodu na Plitvicama

Nikica Krizmanić, mornar iz Plitvica, sedmu godinu zaredom javio se na natječaj za sezonca u NP Plitvice i nada se da će opet dobiti posao na brodiću koji razvozi turiste. U reportaži za Jutarnji rekao je da voli taj posao i goste, a najviše voli Amerikance, kojima uvijek odgovara na ista pitanja. Najviše ih, kaže Nikica, zanima kada se točno gase pumpe i ventili koji tjeraju vodu, posebice gdje se „gasi" Veliki slap, a zanima ih i gdje se voda miješa jer je negdje zelena, a negdje plava. 

>> Čačić obilježava 25 godina Koalicije narodnog sporazuma 

>> Premijer tek u 3. čitanju povjerovao u nevjerojatno 

>> Na Pantovčaku se 'osjeća kao u akvariju'

Komentara 6

BO
Bogodol
12:36 01.04.2015.

Sadašnjoj garnituri na vlasti važniji je ramzes II, a siguran sam da je i Karađorđe i Obrenovići te Kosovska bitka važnija od Domovinskog rata, što je naravno žalosno.Oni osobno mogu čak imati takav osobni stav no žalosno je da sa takvim stavovima ljudi obnašaju vlast u slobodnoj i ne ovisnoj Hrvatskoj Državi. Ljubav prema Hrvatskoj se ogleda u svemu pa i u skidanju grba sa registarskih pločica jer ga ne mogu smisliti, njima niti jedna cijena nije visoka da se ponovo dođe do tvorevine zvala se ona Jugoslavija ili Region.

DE
demokršćanin
13:57 01.04.2015.

Kao i kod mnogo drugih stvari Hrvatska i njezini simboli nisu važni.Ukinut je i grb na novim automobilskim registarskim pločicama.Sve ljepše i ljepše.

CA
campa
14:32 01.04.2015.

Interes pojedinaca iz političke elite i novopečenih tajkuna svakako je važno da se što manje proučava domovinski rat.Na taj način osiguravaju svoj doprinos ratu i načine na koji su stekli bogatstvo dog su drugi krvarili i ostajali bez ičega.To dokazuje i težnja politike da banalizira Srpsku agresiju i doprinos branitelja u obrani zemlje.Premjer Srbije plače nad sudbinom Šešelja a on pali Hrvatsku zastavu.Ipak kod ovog čina treba sagledati i tu Šešeljevu ljudsku stranu kao što reće premjer.Jer ipak smo mi uvrijedili Srbe svojim suprostavljanjem agresiji i onda to nebi bilo dobro da naša djeca uče.A kažu da povjest pišu pobjednici.Da li mi imamo uopče zajedničko prihvačenu povjest od svih političkih opcija ili nam slijedi učenje povjesti ovisno koja je opcija na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije