24-godišnja streamerica iz Dubaija

Je li ova žena dovela do uhićenja ruskog Zuckerberga? Četiri su teorije, po jednoj mu je namjerno smjestila zatvor

Juli Vavilova
Foto: Instagram
26.08.2024.
u 15:22

U trenutku uhićenja, piše NDTV, Durov nije bio sam. S njim je navodno uhićena i tajanstvena žena, za koju se vjeruje da je njegova djevojka. Prema izvještajima, ta žena je identificirana kao Juli Vavilova, a mnogi nagađaju da bi ona mogla biti ključan razlog zbog kojeg su vlasti uhvatile Durova

Pavel Durov, 39-godišnji vlasnik Telegrama rođen u Rusiji, uhićen je u zračnoj luci Le Bourget u blizini Pariza ubrzo nakon slijetanja privatnim zrakoplovom kasno u subotu iz Azerbajdžana. Durov, koji ima dvojno državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, uhićen je u sklopu preliminarne policijske istrage o potencijalnom dopuštanju širokog spektra zločina zbog nedostatka moderatora na Telegramu i nedostatka suradnje s policijom, rekao je izvor iz francuske policije.

Ovaj milijarder, poznat i kao "ruski Mark Zuckerberg", suočava se s optužbama koje uključuju navodno širenje kriminalnih aktivnosti putem Telegrama, koji ima oko 900 milijuna aktivnih korisnika. U trenutku uhićenja, piše NDTV, Durov nije bio sam. S njim je navodno uhićena i tajanstvena žena, za koju se vjeruje da je njegova djevojka. Prema izvještajima, ta žena je identificirana kao Juli Vavilova, a mnogi nagađaju da bi ona mogla biti ključan razlog zbog kojeg su vlasti uhvatile Durova.

Internetom kruže različite teorije o tome zašto su Durov i Vavilova bili pod prismotrom. Neki sugeriraju da su vlasti možda pratile Vavilovu, što je na kraju dovelo do Durova. Drugi misle da je možda slučajno skrenula pažnju na sebe i Durova i nenamjerno objavljivala lokaciju. Treća je teorija da je Vavilova mogla biti voljni sudionik u aktivnostima koje su dovele do uhićenja, iako nema konkretnih dokaza koji bi poduprli tu tvrdnju. Konačno, pojavile su se još senzacionalne teorije, uključujući sugestije da bi Vavilova mogla biti "zamkaosmišljena da namami Durova u kompromitirajuću situaciju. Te su teorije uglavnom spekulativne i nepotkrijepljene konkretnim dokazima.

Tko je zapravo Juli Vavilova? Ona je 24-godišnja "kripto-trenerica" i streamerica iz Dubaija. Na Instagramu, gdje ima više od 20.000 pratitelja, Vavilova navodi da su joj interesi igre, kriptovalute i jezici. Tečno govori njih četiri, engleski, ruski, španjolski i arapski. Vavilova i Durov su viđeni zajedno na različitim mjestima, uključujući Kazahstan, Kirgistan i Azerbajdžan, a slike s tih putovanja često se pojavljuju na njezinim Instagram pričama. 

VEZANI ČLANCI:

Njihov blizak odnos postao je još očitiji kad su zajedno stigli u Pariz privatnim zrakoplovom, neposredno prije nego što su ih francuske vlasti uhitile. Iako priroda njihovog odnosa nije sasvim jasna, njihova česta zajednička putovanja sugeriraju da su vrlo bliski, piše NDTV. Upravo te objave na društvenim mrežama, uključujući fotografije Vavilove s Durovom u Parizu, izazvale su nagađanja unutar kripto zajednice. Neki misle da je možda nenamjerno ili namjerno otkrila njihov lokaciju vlastima.

FILE PHOTO: Founder and CEO of Telegram Pavel Durov delivers a keynote speech during the Mobile World Congress in Barcelona, Spain February 23, 2016. REUTERS/Albert Gea/File Photo Photo: ALBERT GEA/REUTERS
Foto: ALBERT GEA/REUTERS

Podsjetimo, Telegram je utemeljio Durov, koji je napustio Rusiju 2014. nakon što je odbio udovoljiti zahtjevima vlasti da 'ugasi' opoziciju na svojoj platformi VK, koju je prodao. Telegram je šifrirana aplikacija, s blizu milijardu korisnika i osobito je utjecajna u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza. Ona je rangirana kao jedna od glavnih društvenih mreža nakon Facebooka, YouTubea, WhatsAppa, Instagrama, TikToka i WeChata. Forbes procijenjenjuje Durovljevo bogatstvo na 15,5 milijardi dolara. On je u travnju rekao da su neke vlade pokušale izvršiti pritisak na njega, no smatra da bi aplikacija trebala ostati neutralna platforma, a ne "igrač u geopolitici".

FOTO Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

Juli Vavilova
1/14
Ključne riječi

Komentara 8

MM
Marljivi mrav
16:40 26.08.2024.

Pitajte Vučića dali je ta mala špijun. On ima čubu za osjetit takve.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
15:31 26.08.2024.

Rusi i pobornici ruskog naci režima su počeli nešto pametovati o slobodi govora. Znači da je uhičenje Durova ispravno.

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
16:47 26.08.2024.

Gilfer dobio nalog od pospanog Joea..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije