Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita Rafalea

Je li podvožnjak kod Plesa kritična točka za Rafale? Iz MORH-a uzvraćaju: 'Mistral može uništiti sve prijetnje'

Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/29
04.05.2024.
u 09:56

Što se tiče sustava protuzračne obrane, obavještavaju da je Ministarstvo obrane, "kao hitnu i neodgodivu mjeru", prioritetno nabavilo raketni sustav protuzračne obrane vrlo kratkog dometa Mistral koji će biti u neposrednoj zaštiti aviona Rafale

I prije no što su avioni Rafale sletjeli na hrvatsko tlo, postavilo se pitanje protuzračne obrane koja bi štitila bazu Pleso. Nakon što su stigli, to se pitanje aktualiziralo. Naime, fotoreporteri su uspjeli snimiti izlazak aviona Rafalea iz vojne baze preko cestovnog podvožnjaka dok su ispod njega prolazili automobili. Je li taj podvožnjak svojevrsna kritična točka?

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske, pak, ističu kako informacija o "ranjivosti" baze na Plesu nije točna. - Ističemo da sve sastavnice Oružanih snaga RH, uključujući i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo imaju razrađene planove zaštite snaga, zapovjedništava, vojnih lokacija i ostalih sposobnosti prema definiranim prioritetima. Vojni planovi zaštite uključuju i protuterorističku te protuzračnu obranu i ostale oblike zaštite u širem kontekstu, uključuju i različite dijelove planova ostalih sastavnica nacionalne sigurnosti s razrađenim alternativama za sve slučajeve koji mogu ugroziti operativnost pojedinih postrojbi ili negativno utjecati na određene sposobnosti – započinju u MORH-u.

>>> VIDEO/FOTO Spektakl na hrvatskom nebu: Pogledajte kako su Rafalei letjeli iznad Šibenika, Zadra, Čakovca

1/19

Što se tiče sustava protuzračne obrane, obavještavaju da je Ministarstvo obrane, "kao hitnu i neodgodivu mjeru", prioritetno nabavilo raketni sustav protuzračne obrane vrlo kratkog dometa Mistral koji će biti u neposrednoj zaštiti aviona Rafale.

- Riječ je o jednom od najmodernijih i najučinkovitijih sustava svoje klase u svijetu koji gotovo da nema operativnih ograničenja te može neutralizirati cijeli spektar bespilotnih letjelica, krstarećih projektila, aviona i helikoptera, a prvi puta je u Oružanim snagama RH korišten na međunarodnoj vojnoj vježbi "ŠTIT 24" koja je provedena u travnju na vojnom poligonu "119. brigade Hrvatske vojske" – navode.

>>> VIDEO: Preletom Rafaleima piloti HRZ-a izrazili su zahvalnosti i poštovanje prema svim sudionicima Bljeska

Taktička studija

- Isto tako, obzirom da je opremanje zemaljskim raketnim sustavima protuzračne obrane prethodno uvjetovano i modernizacijom radara koja je u tijeku, OS RH izradile su Koncept integriranog razvoja sposobnosti PZO u OS RH i Taktičku studiju za zemaljski sustav PZO na temelju kojih će se pripremiti postupak opremanja i provesti postupak nabave do kraja godine – dodaju.

Nabavom zemaljskih raketnih sustava protuzračne obrane srednjeg dometa i modernizacijom radarskog sustava FPS-117 te avionima Rafale ostvarit će se, dodaju, integrirana zaštita zračnog prostora Republike Hrvatske.

>>> VIDEO: Evo kako borbeni avion Rafale izgleda izbliza

 
Ključne riječi

Komentara 45

Avatar JohnnyBravo
JohnnyBravo
10:24 04.05.2024.

Glupost je čuvati sve avione na jednom mjestu, nemamo ih puno ali trebaju biti smješteni na različitim aerodromima

PR
prajdali100
10:27 04.05.2024.

Moramo što žurnije modernizirati radare i nabaviti PZO srednjeg dometa.Imperativ je i nabaviti sustave koji ODVRAĆAJU,poput MLRS 270,Pancer haubice i raketne sustave velikog dometa.Čime braniti ključne infrastrukturne objekte? Pelješki most ! Netko to treba brzo osmisliti i realizirati.

Avatar istrazitelj
istrazitelj
06:30 05.05.2024.

Priča oko "podvožnjaka" je stara koliko i sam aerodrom "Franjo Tuđman". Istina, blesavo je da je glavni izlaz na poletno-sletnu pistu tako riješen. Ali, postoji izlaz na drugu stranu. Prema poletno-sletnoj pisti remontnog zavoda "Zmaj". Svaki vozač koji se vozioo obilaznicom kod Velike gorice je naišao na tu asfaltnu vezu. A priča sa "Mistralima" je smiješna. Prvo, oni su oprema kopnene vojske, a ne zrakoplovstva. Drugo, nisu pogodni za zaštitu bilo čega što leti iznad 5 km u visinu i 7.5 km u daljinu. To su maksimalni dometi. Treće, upitno je koliko su povezani sa radarskim sustavima PZO, a svoj radar nemaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije