Veleučilište u Požegi od iduće će nastavne godine imati i studij enogastronomije, jedinstven u Hrvatskoj. Prvi je to studij iz područja biotehničkih znanosti usmjeren na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane i pića, prvenstveno u sektoru ugostiteljstva i turizma. Na veleučilištu ističu kako se današnji razvoj gastronomije u Hrvatskoj ne smije prepustiti slučaju i kako se sve više nameće potreba obrazovanja stručnjaka i u tom području. U Hrvatskoj sada postoje tri državna studija gastronomije, ali ovo je jedini studij enogastronomije, što znači da je u njega u znatnoj mjeri uključeno i vino. No, ključna razlika je u tome što je riječ o jedinom STEM studiju.
- Za razliku od druga dva studija koja su dominantno ekonomska i u kojima dominiraju marketing i komunikacija, kod nas je 70 posto prehrambenih kulinarskih kolegija, a samo 30 posto marketinških i menadžerskih – objašnjava doc.dr.sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta.
Iako je upisna kvota u prvoj godini reducirana na 30 redovitih studenata koji će studirati na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Požegi zbog specifičnosti studija očekuju polaznike iz svih potencijalno turističkih krajeva Hrvatske. Manji broj studenata pogodan je jer kulinarstvo podrazumijeva stručnu praksu s kuharom, za što je idealan rad u manjim grupama, ali programskim sadržajem obuhvaćen je niz kolegija povezanih s autohtonim jelima svih hrvatskih krajeva, od Dalmacije i Istre do Slavonije.
- Držimo kako je ovakav studij u Požegi potreban iz dva razloga. Prvi su resursi koje imamo u okruženju, a drugi potrebe tržišta rada. Mi smo anketirali gospodarstvenike, vlasnike hotela, restorana i OPG-ova na Jadranu i na kontinentu i više od 70 posto izjasnilo se kako im trebaju upravo ovakvi menadžeri hrane i pića, voditelji restorana i hotela, dakle osobe koje će znati kreirati jelovnike i upravljati prijemom gostiju, a istovremeno znati prozvesti hranu. Dakle, to nudi kombinaciju jednog i drugog zanimanja, i prodajnog i proizvodnog, što nije slučaj kod drugih studija koji se većinom baziraju samo na prodaji – ističe Andrlić.
Završetkom ovog studija studenti će steći zvanje stručnog prvostupnika i inženjera prehrambene tehnologije, smjer enogastronomije, što je inovacija u odnosu na druge slične fakultete na kojima su oni bili prvostupnici ekonomije. Potencijalni poslodavci bit će im svi gospodarski subjekti koji se primarno bave turizmom, odnosno proizvodnjom hrane s jedne i turističkim ugostiteljstvom s druge strane. Sa studentima koji završe studij enogastronomije u Požegi oni će obje te funkcije dobiti u jednoj osobi.