ŠUMSKE PRIČE

Jeste li znali da stabla potajno međusobno razgovaraju?

Shutterstock
08.08.2023.
u 17:01

Priroda je čarobna priča, a stabla su njezine riječi. Ili možda nisu samo riječi već i ona mogu pričati?

Da šuma krije mnoge tajne znaju svi, a otkrivena je i jedna od njih. Istraživanja su pokazala da šetnja šumom poboljšava raspoloženje i povećava samopouzdanje, ali to nije tajna jer smo i sami svjedoci tome. No misterij šume ipak se dijelom krije u ovom istraživanju. Jeste li ikada čuli da drveće međusobno razgovara dok ste šetali šumom? Većina će vjerojatno odgovoriti sa ne, ali iako mi ne čujemo to ne znači da se to ne odvija, i to upravo ispod nas.

Stabla sadrže mikorizne gljive koje rastu u njihovom korijenu i iako one postoje već milijunima godina, isprva se smatralo da su štetne za drveće sve dok znanstvenici nisu otkrili njihovu čar. Na taj način gljive zapravo igraju ključnu ulogu u ekosustavima diljem svijeta. Njihova podzemna mreža gljiva nalazi se duboko ispod zemlje, odnosno u korijenju koje služi za slanje ''tajnih poruka'' i omogućuje im dijeljenje hranjivih tvari i vode sa ostalim stablima kojima su ti nutrijenti potrebniji. Eksperiment koji je doveo do te spoznaje provela je ekologinja Suzanne Simard koja je više od 30 godina istraživala kanadske šume.  Naime, stabla su ''razgovarala'' pomoću kemijskih i hormonskih signala putem micelija, ali i ostalih tvari poput ugljika, dušika, fosfora, vode, hormona i kemikalija te su međusobno dijelila te elemente stvarajući na taj način ravnotežu u cijeloj šumi.

Prava istina je dakle, da su stabla zapravo vrlo društvena i ovise jedna o drugima kako bi preživjela, što ih čini mnogo sličnijima ljudima nego što mislimo. Upravo ta činjenica potvrđuje staru poslovicu „Onaj tko sadi drvo, voli ne samo sebe, nego i druge“.

Zato, ako voliš sebe i druge, posadi već danas jedno stablo. Na web stranici rezolucijazemlja.hr ispunite jednostavan obrazac za koji vam je potreban samo jedan klik, a mi ćemo zatim zasaditi jedno stablo i poslati vam dokument s potvrdom i lokacijom na kojoj je vaše drvo zasađeno, odnosno gdje će biti naša buduća zajednička šuma.

VIDEO Jedan klik dovoljan je da zajedno stvorimo novu šumu!

Komentara 17

IS
Istinometar
19:01 13.08.2023.

I sad zamisli koliko ste mudrih stabala posijekli kroz godine da bi pisali o dupetu Nives Celzijus, Nikoline Ispišek i pameti Daniele i Ele?!

JE
Jegermeister
14:00 12.08.2023.

Nismo znali za to sve dok nismo odgledali film “Gospodar prstenova”. Nego imaju li naši istraživački novinari koju istinu iz bajki o hrvatskom saboru i lopovima koji u njemu tek ponekad sjede?

DU
Deleted user
20:46 14.08.2023.

Ne komuniciraju potajno nego na svoj nama neshvatljiv način kao i mravi i pčele koji imaju vrlo razvijenu organizaciju i komunikaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije