jahorina

Josipović i Tadić: Za ratne zločine treba suditi prema prebivalištu

tadić, josipović (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/6
Autori: dj, ba/VLM
03.02.2012.
u 13:14

Predsjednici Hrvatske i Srbije ostali su zarobljeni na Jahorini zbog snježnog nevremena koje je otežalo kretanje cestama.

Najava suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, zajedničkom apliciranju za projekte EU, organiziranju sportskih događaja, konzularnom predstavljanju u trećim zemljama i rješavanju problema prelaska granice nakon ulaska Hrvatske u EU, neki su od rezultata drugog neformalnog trilateralnog sastanka članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske okončanog u petak na Jahorini kod Sarajeva.

Ivo Josipović, Boris Tadić, Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović zadovoljni su, a dogovore, kažu, trebaju operacionalizirati vlade. Najvažnijim se čini načelni dogovor Josipovića i Tadića o sklapanju bilateralnog sporazuma kojim bi se nadležnost za procesuiranje ratnih zločina određivala prema prebivalištu optuženika. Zbog nepostojanja unutarnjeg konsenzusa BiH se neće priključiti ovoj inicijativi. Naznačena je i mogućnost novog pristupa reguliranja granica u regiji i to kroz opciju "kvaliteta za kvantitetu" ili međunarodnu arbitražu po uzoru na Hrvatsku i Sloveniju, a zanimljivo je da se raspravljalo i o mogućem osnivanju zajedničke rukometne lige.

Josipović je rekao da će Sporazum o procesuiranju ratnih zločina pomoći da se ne događaju slučajevi neriješenih nadležnosti, poput slučaja hrvatskog branitelja Tihomira Purde.

– Želja nam je da se ubuduće ratni zločini procesuiraju mnogo efikasnije i da ne dolazi do politizacije suđenja – kazao je Josipović, prenosi Sarajevo-X.

Tadić je istaknuo da je na strani Srbije najveći pomak u odnosu na prvi trilateralni sastanak, održan na Brijunima sredinom prošle godine, uhićenje haaškog optuženika Gorana Hadžića. Upućen mu je novinarski upit o tome je li se ispričao Radmanoviću zbog izjava člana srbijanskog parlamenta Čede Jovanovića o tome kako je Republika Srpska genocidna tvorevina.

– Zašto bih se ja ispričavao? Nisam ja predsjednik Narodne skupštine. Mogu reći da se s tim tvrdnjama ne slažem, ali bilo bi suludo da se ispričavam – poručio je Tadić.

Zbog snježnog nevremena koje je zahvatilo i BiH i otežalo kretanje cestama Josipović i Tadić bili su primorani ostati na Jahorini. Josipović će sutra posjetiti Tuzlu, gdje će na sveučilištu održati predavanje na temu "Hrvatska vanjska politika - kako biti dobar susjed", te položiti vijenac na šetalištu Kapija, gdje je 25. svibnja 1995. godine poginula 71 osoba nakon ispaljivanja granate sa srpskih položaja.

Komentara 694

KO
korisnik2
18:01 03.02.2012.

drug ivo medu svojima.

IE
IExplorer
22:18 03.02.2012.

tnr@ šta je jel ti pozlilo od lignji

OB
-obrisani-
23:32 03.02.2012.

KONACNO: \"opa bato nasao svoje jato\" !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije