poskupljenje

Josipović: Očekujem reakciju Vlade na povećanje cijene goriva

\'28.01.2012., Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list\'
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
19.03.2012.
u 16:40

Vlada će morati pronaći "suptilne mehanizme" da potpuno ne potisne socijalnu politiku, naglasio je predsjednik

Očekujem da će Vlada reagirati zbog povećanja cijena naftnih derivata. Ne sumnjam da postoji svijest da jedan dio stanovništva ne može podnijeti te cijene. Ali ako se Vlada odrekne svojih dijelova u cijeni goriva to znači da će u proračunu biti manje sredstava za socijalne projekte - kazao je predsjednik Ivo Josipović gostujući u emisiji "S predsjednikom uz kavu" na Hrvatskom radiju.

– Poskupljenje je uvijek posljedica nečega. Neka su poskupljenja nužna da bi se sustav održao. Važno je da se ne zaboravi kako je Hrvatska socijalna država pa da oni kojima je najteže ne trpe zbog sadašnjeg stanja – objasnio je predsjednik.

Na pitanje zašto uvijek građani moraju snosit teret manjka novaca u državnoj blagajni, ali ne i neke korporacije Josipović je kazao:

– Zagovarao sam drugačiji raspored poreznog tereta, a vidim da i u Vladi razmišljaju u tome. Vlada će morati pronaći "suptilne mehanizme" da potpuno ne potisne socijalnu politiku. Što se tiče korporacija, osiguranje maksimalizacije profita nije idealno rješenje već društveno odgovorno poslovanje.

Ocjenjujući dosadašnji rad Vlade, predsjednik je kazao da je dobro što je smogla snage smanjiti proračun.

– Vlada je tek na početku mandata, a nakon rezova u proračunu mora raditi na tome da probudi gospodarstvo, potakne investicije te smanji nezaposlenost. Ipak, brine me što i dalje raste broj nezaposlenih, a to generira nezadovoljstvo građana.

Josipović se u emisiji dotaknuo i pitanja političara u Nadzornim odborima kompanija.

– Protiv sam toga da političari budu u Nadzornim odborima. Međutim postoje tvrtke, poput Ine, gdje nije bitno samo pitanje komercijalnog upravljanja nego i osiguravanja strateških nacionalnih interesa. Važno je stoga da u Nadzornom odboru Ine s hrvatske strane budu osobe koje jamče ostvarenje tih interesa.

Predsjednik je izrazio i potporu promjeni Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

– Svakom roditelju trebala bi se otvoriti mogućnost da vidi smijeh svoga djeteta.

Dodao je i kako nema primjedbi na održavanje vjeronauka u školama te da je bitno rješavanje pitanja školskog sadržaja za one koji ga ne pohađaju.

Također, najavio je i nedjeljno putovanje u Latviju povod kojemu je lobiranje za ratifikaciju ugovora s EU te otvaranje novih stranica suradnje kao, kako je kazao, nedavno u Azerbajdžanu.

Ključne riječi

Komentara 285

KK
KINGS KlNG®
18:16 19.03.2012.

19.03.2012. u 18:13h Rambo ZGB jer je benzin koštao 0,25kn, tržište je bilo 22 mil, kina u totalnom qrc, a i niste znali uopće da postoji ostatak svijeta

Avatar delminium
delminium
18:45 19.03.2012.

Klavir štimmer je veći cirkusant od burduša.

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:15 19.03.2012.

rambo, ništa nije posljedica prošle vlade, jer je svima jako dobro poznato da je jadrina stopa pdv-a bila 23%! dakle, pusti ti prošlu vladu na miru, to je davna prošlost, već se fokusiraj na činjenicu da je jadri za vladanje bilo dovoljno 23% pdv-a, a da sdp-ovcima nije dovoljno ni 25%, već povećavaju i cijenu goriva, kako bi sve ostalo poskupjelo, a na to poskupljenje opet ide onih 25%. a opet velim, jadri je bilo dovoljno 23% za isto stanje u državi. jer ovi ni sa 25% pdv-a nisu ništa popravili, već vojska nezaposlenih još više raste, otkad su zasjeli na vlast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije