predjednik na mreži

Josipović: U EU svaka država ima suveren i ravnopravni glas

domjenak, ivo josipović (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
15.01.2012.
u 09:53

Predsjednik je svoje argumente na kojima temelji svoju podršku hrvatskom članstvu u Europskoj uniji iznio i na Facebooku.

Predsjednik RH Ivo Josipović na svom se Facebook profilu obratio "dragim prijateljima" kako bi i na toj društvenoj mjeri podijelio s građanima argumente na kojima temelji svoju podršku hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.

 - Ulaskom u EU ne gubimo suverenitet. EU nije država, ona je zajednica svojom voljom udruženih ravnopravnih i suverenih država i naroda. U EU svaka država u procesu odlučivanja ima suveren i ravnopravni glas. Ulazak u EEU kao zajednicu država i naroda će nam trajno osigurati mir i sigurnost. To je preduvjet za gospodarski, kulturni i svaki drugi razvoj. Europska unija je zajednica vrijednosti. Vladavina prava je jedna od temeljnih vrijednosti koja građanima u cijeloj EU pruža jednake šanse za uspjeh. Građani Europe su slobodni građani u svakom pogledu. Imaju pravo na vlastito mišljenje i izgovorenu riječ i političko i vjersko opredjeljenje, te njihovo slobodno iskazivanje. EU je po razini demokratskih sloboda i prava građana među vodećima u svijetu. Prostor slobode u Europi je i prostor solidarnosti što podrazumijeva brigu za nacionalne interese ali i financijskim mehanizmima dostupna pomoć onima koji su slabiji i nerazvijeniji. Hrvatska kao dio Europe u globaliziranom svijetu. Efekte globalizacije ne možemo zaustaviti na svojim granicama, zajedno ih možemo neutralizirati, čak i iskoristiti za vlastiti razvoj. EU je jedinstveno uređeno zajedničko tržišteje od 500 milijuna stanovnika.Tržišno gospodarstvo danas je to jedini poznati i prihvatljivi model koji u današnjem svijetu nema alternative. Hrvatskoj će kao novoj članici biti na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova za razvoj gospodarstva. EU je ravnopravna zajednica naroda, jezika i kultura. Hrvatski će postati službeni jezik zajednice. U EU ne postoji “zajednička kulturna politika” ali postoje fondovi i programi koji podržavaju čuvanje nacionalne kulture i njezinu afirmaciju u zajednici. EU potiče razvoj nacionalnih obrazovnih sistema i znanosti, a kroz financiranje mnogobrojnih obrazovnih programa i razmjene studenata stvara prostor za iz mladu generaciju otvorenu novim znanjima, tehnologijama i vještinama, sposobnu da se nosi sa izazovima budućnosti, napisao je predsjednik Josipović na Facebooku.

Komentara 94

MA
Markoc
12:18 15.01.2012.

Kada smo željeli biti samostalni onda smo molili i kumili tko će nas priznati. Sada nam netreba ni Njemačka,Vatikam, Poljska........ Sada se trebamo zavuć u mišiju rupu i biti sami.

MK
mali kukuriku
12:22 15.01.2012.

Josipović: U EU svaka država ima suveren i ravnopravni glas --------------------------- Gospodine Predsjedniče, to jednostavno nije istina! Radije nam recite da ćemo imati određeni broj zastupnika koji će trebati \"pokušati\" zaštiti hrvatske interese, ali da je ta mogućnost jako, jako mala.

MA
maraosta
12:00 15.01.2012.

lažlivac, daj objasni o čemu dvanaest hrvatskih zastupnika može odlučiti?osim toga hrvatsku neče smijeti ni spomenuti. u uniji ne postoje nacionalni interesi, nego samo interesi europske unije, to su barosove riječi osim toga.hrvatski zastupnici če djelovati u sklopu svojih europskih stranaka, lažljivac i veleizdajnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije