Koprivnica

Jubilarne nagrade srednja škola mora isplatiti u punom iznosu

Ksenija Ostriž
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
06.02.2014.
u 19:30

Prema nepravomoćnoj presudi koprivničkog Općinskog suda, srednja škola dužna je svojim djelatnicima isplatiti više od 12.000 kuna i zatezne kamate

Na Općinskom sudu prije nekoliko dana izrečena je nepravomoćna presuda prema kojoj koprivnička srednja škola na ime jubilarnih nagrada mora isplatiti novac računovotkinji Dubravki Eđut i profesorici hrvatskog jezika i književnosti Nataši Hrupec, koje imaju po 20 godina radnog staža te Damjanu Abouu Aldanu, nastavniku medicinske grupe predmeta, s pet godina rada u toj školi.

Smanjena osnovica

Sudac koprivničkog Općinskog suda Alen Golub presudio je da je srednja škola dužna Dubravki Eđut isplatiti 2873 kune sa zakonskim zateznim kamatama i 1318,50 kuna parničnog postupka, N. Hrupec 2952,65 t 1338,25 kuna, a D. A. Aldanu 2582,09 i 1054,50 kuna. To je razlika u iznosu od isplaćenih 875 kuna do punog iznosa.

Do sudskih postupaka došlo je zbog neslaganja dijela srednjoškolskih zaposlenika s tumačenjem temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama potpisanog u prosincu 2012. godine. Iako ga je od 11 predstavnika sindikata potpisalo samo njih šest, on je nakon objave u Narodnim novinama počeo vrijediti za sve zaposlenike javnih službi. Njime su prosvjetarima već tada smanjene plaće. U TKU-u je smanjena, između ostalog, i osnovica za izračun jubilarnih nagrada sa 1800 na 500 kuna.

Budući da je tek lani u prosincu otkazan granski kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjim školama u kojem je osnovica za izračun jubilarne nagrade povoljnija, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama predložio je svojim članovima podizanje tužbe zbog neispravne isplate jubilarnih nagrada.

– Žalili smo se na presude, iako podržavam ljude da se izbore za svoja prava jer sam i ja bila nastavnica – istaknula je ravnateljica Ksenija Ostriž.

Nedorasli zadacima

Pomalo nerazumljiv stav jasniji je ako se zna da je nadležno ministarstvo zaduženo za isplatu plaća i jubilarnih nagrada, ali je tehnički na sudu tuženik škola.

– Naš granski kolektivni ugovor jasno govori koliko iznosi osnovica za izračun jubilarne nagrade. S obzirom na to da je ukinut tek nedavno, a ne u trenutku kada je donesen TKU, nelogično je da netko zahtijeva selektivnu primjenu prava onako kako mu se svidi u kojem trenutku. Ne mogu se neka prava poštivati prema člancima granskoga kolektivnoga ugovora, a neka pak prema člancima TKU-a. Očito je riječ o osveti bivših loših učenika koji nisu dorasli dodijeljenim im zadacima – presude je komentirala šefica sindikata u koprivničkoj srednjoj školi Maja Blažek.

Pobjedom u prvoj rundi zadovoljna je i D. Eđut.

– Smatram da smo u pravu, zato smo i dobili presudu. No, to ne znači ništa do pravomoćnosti. Nije nama toliko do novca, već sam se pomirila sa svime, ali štedi se na krivim stvarima – kazala je ona.

I drugi traže pravdu na sudu

Uz D. Eđut, N. Hrupec i D. A. Aldana, nedavno je nepravomoćnu pobjedu na općinskom sudu odnijela i Marina Hudinčec, spremačica s pet godina staža. U njezinu slučaju “pala” je žalba pa se čeka odluka višeg suda. Parnični postupak, doznajemo, pokrenuli su i nastavnici Đurđa Fijačko i Jadranka Kičin (35 godina radnog staža), Zdenka Gašparić (25), Josip Zlatar (20), Draženka Ivaniš Sikavica (15) i spremačica Snježana Gadanec (5).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije