poduzetnik hedonist

Juroslav Buljubašić: Spremam se za let u svemir

'04.09.2013., Split - Brod Seagull II, splitski poduzetnik Juroslav Buljubasic ocekuje skori let u svemir kamo ce turisticki odletjeti u organizaciji Virgin Galactica 2010. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSE
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
1/4
11.09.2013.
u 09:00

Treba za taj space shuttle biti nekoliko kilograma lakši nego što sam sad, kaže Juroslav Buljubašić

Godinama već traje priča o putovanju splitskog poduzetnika, ili "poduzetnika u miru", kako sam sebe zove, Juroslava Buljubašića u svemir. Još tamo 2008. počele su se po novinama pojavljivati njegove izjave o ispunjenju dječačkog sna i o rezerviranoj karti na letovima Virgin Galactica izvan Zemljine atmosfere. I evo, počinje se ostvarivati. Kompanija Richarda Bransona pozvala je Buljubašića zajedno s ostalim putnicima iz prve skupine da 24. rujna dođu u pustinju Mojave u SAD-u na probni let letjelice Virgin Galactica.

Sat u bestežinskom stanju

– Malo se oteglo, kriza je valjda i u svemiru. Sve ovo trebalo se dogoditi još prije dvije godine – ističe Buljubašić dok razgovaramo na krmenoj palubi njegova luksuznog kruzera "Seagull", nekadašnjeg Jadrolinijina parobroda "Vladimir Nazor".

U američkoj pustinji prisustvovat će demonstraciji leta "dvodijelne" letjelice kojom će upravljati pravi astronauti.

­­– Avion koji nosi svemirski brod dignut će se do ruba atmosfere, gdje će se od njega odvojiti letjelica kakvom ćemo i mi putovati. Ona je već ranije isprobana, ali nije išla do stratosfere. Gore će se zadržati neko vrijeme i potom samostalno sletjeti na Zemlju – kaže Buljubašić.

Riječ je o nekoj vrsti space shuttlea, a jedina je razlika u tome što su oni koje je u svemir slala NASA uzlijetali uz pomoć rakete.

– Ovo je naprednija tehnologija, manje se troši goriva i više je prostora za putnike – napominje Buljubašić.

Splitski poduzetnik u prvoj je skupini putnika koji su mogli sebi priuštiti ekstravaganciju od 200 tisuća dolara, njih ravno 147. Među njima su i svjetski celebrityji poput Angeline Jolie i Brada Pitta, pa Paris Hilton, Justina Biebera, Michaela Schumachera...

– Ne znam hoće li oni baš doći u Mojave, party je predviđen u Los Angelesu, neki će doći i ondje. Vjerujem da će se pojaviti svi koji su upisani i zainteresirani – kaže Buljubašić.

Svi koji budu željeli imat će prilike ostati nekoliko dana u Virginovoj bazi na pripremama, no prvi splitski i hrvatski svemirski putnik vratit će se kući čekati poziv za let.

– Pitanje je koliko će često letjelica letjeti, u nju stane šest putnika i treba čekati dok ne dođem na red – ističe.

Let će trajati nekoliko sati, od čega će u bestežinskom stanju biti oko sat vremena, nakon čega letjelica pali svoje motore i vraća se kući.

Naravno, Buljubašić će, kao i svi drugi u svemirskom brodu, biti "samo" putnik jer će Virginovim shuttleom upravljati pravi svemirski letači. Zato nema ni nekog osobito strogog režima "kućnih priprema" prije odlaska u Mojave.

– Treba biti nekoliko kila lakši nego što sam to ja sada jer je onda i let lakše podnijeti. Velik je pritisak na prsima i bolje je biti u boljoj formi – kaže Buljubašić, no kao dokazani hedonist nije još krenuo ni u kakav režim dijete i vježbi.

– Ne treba tu sad bogznakakva fizička sprema, otprilike da na Marjanu od Instituta do prve vidilice i natrag možeš doći u sat vremena. Mi smo putnici, možemo i pasti u nesvijest, glavno da astronaut ne izgubi svijest – ističe Buljubašić, koji na "Seagullu" provodi svaki trenutak kad brod nije na krstarenju; čim se putnici iskrcaju, "useli se" na nekadašnji ponos bijele flote.

Dalmacija kao Florida

Od putnika u svemir, ukratko, Virgin ne očekuje gotovo ništa, osim uplate.

– Pribavio sam dva sponzora, čime sam možda isplatio putovanje, no ne mogu ih otkriti prije nego što dođe vrijeme za to. Putovanje je inače poklon moje supruge. Ja sam njoj darovao putovanje na novogodišnji koncert u Beču, ona meni u svemir. Zasad je bolje prošla, vratila se uspješno kući – šali se Buljubašić.

Još uvijek nije nervozan zbog putovanja, ali očekuje da će trema doći prije leta.

– Naravno, uvijek mogu odustati, ali nema povrata novca, a ostao bih i bez sponzora. Nije baš da se isplati, valja riskirati – dodaje.

Buljubašić je imao prilike upoznati Bransona, koji dolazi na sva događanja vezana uz projekt Virgin Galactic. I kaže da je zapravo, bez obzira na svu nekonvencionalnost, riječ o pravom biznismenu koji nije u stanju mirovati ni trenutka. S druge strane, splitski je poduzetnik posljednjih godina gotovo sasvim napustio aktivno vođenje tvrtki u kojima je vlasnik ili suvlasnik.

– Kakvo je vrijeme došlo za poduzetništvo u Hrvatskoj, možda je stvarno najbolje pobjeći u svemir – kaže.

Ipak, u posljednje vrijeme nešto se više angažirao na projektu Kuća zdravlja, luksuzne rezidencije za osobe starije dobi u Splitu.

– Pomogao sam znanjem i financijama da projekt bude završen, mislim da će taj objekt pokazati da bi Split i Dalmacija za Europu mogli biti isto što i Florida za Amerikance – napominje.

Ostatak vremena uživa u plodovima svoje poduzetničke karijere započete još u socijalizmu. Prvu je tvrtku – Split Elektromont, kasnije skraćen u SEM – osnovao još 1983. Zbog toga i ima pogled na bivši sustav koji se umnogome razlikuje od pogleda većine njegovih novopečenih kolega.

– Samoupravni socijalizam je sistem koji će teško biti nadmašiti. Nisam nikad bio član partije, ali sam imao potpuno normalno djetinjstvo i odrastanje, mogao sam se i liječiti i školovati uz oca vozača autobusa i majku domaćicu. Znam da će mi netko reći da sam komunjara, ali to su činjenice – kaže Buljubašić.

Dobro je meni i ovako

Poznata je i njegova sklonost liku i djelu Josipa Broza Tita. Ni "Seagull" – u prijevodu "Galeb", da priča bude zanimljivija – nije mogao bez toga: od sveg inventara koji je zatečen na nekadašnjem vaporu "Vladimir Nazor", na superluksuznom brodu za krstarenje do 12 putnika zadržan je samo reljefni bakreni portret jugoslavenskog doživotnog predsjednika.

– Neki su mi rekli da možda na letu u svemir spoznam Boga i okrenem se na pravi put, ali meni je dobro i ovako – smije se Buljubašić.

Naravno, on je ipak punokrvni kapitalist koji je u ova tri desetljeća raširio poslove u mnoštvu djelatnosti, nižući uspjehe, ali ponekad i izazivajući zazore i sumnjičavost. Poslovni dio svojih životnih želja je ostvario, sad je konačno na putu da ispuni svoju dječju fascinaciju svemirom, začetu kad je kao dječak na televiziji gledao letove iz programa Apollo.

>> Prva žena u svemiru: Spremna sam za put na Mars bez povratka!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije