Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CURE NOVI DETALJI

Kako su plaćenici pronašli ruskog pilota dezertera u Španjolskoj? 'Postoje dvije teorije'

Russian Pilot Who Defected To Ukraine Found Dead In Spain
Foto: Kirill Chubotin
1/3
23.02.2024.
u 18:15

Kuzminov je prošlog kolovoza sletio helikopterom u zračnu bazu u Harkovu bez da je obavijestio ostatak posade o svojoj odluci da prebjegne. Ruski pilot je za svoj potez od Kijeva primio nagradu od 500.000 dolara, dok je, prema tvrdnjama El Paisa, Moskva navodno pokrenula sudski postupak za izdaju.

Prije desetak dana u Španjolskoj je ubijen Maksim Kuzminov, ruski pilot helikoptera koji je prebjegao u Ukrajinu u kolovozu. Kuzminov je upucan na parkiralištu stambene zgrade u Villajoyosu, gradiću na obali Mediterana u Španjolskoj, nedaleko od popularnog turističkog odmarališta Benidorm.

Njegovo tijelo, koje još uvijek nije službeno identificirano, nalazi se u Institutu za sudsku medicinu u Alicanteu. Žrtva je kod sebe imala lažnu osobnu iskaznicu, a njegovo ubojstvo, za koje španjolske obavještajne službe tvrde da ga je naredila ruska vlast, istražuje Civilna garda, nacionalna agencija za provedbu zakona, u strogom tajnovitom okruženju pod nadzorom istražnog suda u Alicanteu.

Ukrajina je potvrdila da je riječ o Maksimu Kuzminovu, koji je sletio helikopterom u zračnu bazu u Harkovu prošlog kolovoza a da nije obavijestio ostatak posade o svojoj odluci da prebjegne. Kuzminov je za svoj potez od Kijeva primio nagradu od 500.000 dolara, dok je, prema tvrdnjama El Paisa, Moskva navodno pokrenula sudski postupak za izdaju.

Izvori iz španjolske vlade navode da je Kuzminov odlučio nastaniti se u primorskom gradu gdje živi oko 36.000 ljudi, uključujući oko 1.200 Ukrajinaca i 800 Rusa, prema pisanju El Paisa. Navodno mu je španjolska vlada osigurala lažnu osobnu iskaznicu, ali ne i zaštitu. Također, nema dokaza da je ikada prije putovao u Španjolsku.

VEZANI ČLANCI:

Kuzminov je odabrao živjeti u stambenoj četvrti La Cala, koja se nalazi uz obalu. Iako je taj dio grada poznat po objektima s istočnoeuropskim proizvodima, Kuzminov ih je izbjegavao kako ga netko ne bi prepoznao. Većina susjeda u zgradi bili su stranci koji dolaze tijekom turističke sezone, a navodno su ga samo površno poznavali. Lokalni mediji izvješćuju da se Kuzminov rijetko upuštao u razgovore.

Hitna pomoć primila je poziv 13. veljače u 16:48 o mogućoj nesreći na parkiralištu stambenog bloka u kojem je Kuzminov boravio, smještenom u ulici Marinada. Na lice mjesta brzo su stigli agenti lokalne policije, s njihovom stanicom udaljenom samo 50 metara. Pucnjava se dogodila na jednom od dva parkirališta u stambenom kompleksu.

Čim su stigli, agenti su pronašli čahure. Prema izvorima iz Civilne garde, tijelo je ležalo na tlu s prostrijelnim ranama i znakovima da je pregaženo. Jedinica sudske policije preuzela je istragu po prijemu obavijesti lokalne policije, a zahvaljujući pronađenoj putovnici među osobnim stvarima žrtve, identificiran je kao 33-godišnji državljanin Ukrajine.

Slučaj je preuzeo istražni sud u Vilajoyosi, otvorio je istragu za ubojstvo i naredio uklanjanje tijela, koje je prevezeno u Institut za sudsku medicinu u Alicanteu, gdje se i danas nalazi. Nekoliko dana nakon pronalaska tijela vozilo koje je korišteno u zločinu pronađeno je zapaljeno, blizu ulaza u jednu od mnogih skrivenih uvala u susjednom gradu El Campello.

VEZANI ČLANCI:

Istražitelji su otkrili da je putovnica koji je žrtva nosila bila lažna. Civilna garda je naredila skeniranje otisaka prstiju, DNK analizu te stomatološki pregled kako bi pokušali utvrditi pravi identitet preminulog. Konačni rezultati testova tek trebaju biti dostavljeni u preliminarnom izvještaju o obdukciji. Proces obavještavanja obitelji i pozivanja relevantnih strana za buduće suđenje još nije pokrenut jer je istraga trenutno usmjerena na utvrđivanje identiteta žrtve i rasvjetljavanje okolnosti njegove smrti.

Neki svjedoci su lokalnoj policiji rekli da su vidjeli automobil kako brzo napušta parking gdje je Kuzminov bio pogođen. Još nije jasno je li u automobilu bio jedan napadač ili više njih, iako izvori španjolskih obavještajnih službi pretpostavljaju da su dva naoružana napadača prešla granicu sa Španjolskom kako bi "obavili posao" i vjerojatno odmah nakon toga napustili zemlju.

Istražuje se i kako su ruske vlasti saznale za skrovište bjegunca pilota. Postoje dvije glavne teorije. Jedna je da ga je prepoznao kolega iz Rusije, dok druga - koju podržavaju ukrajinske tajne službe - sugerira da je pilot nazvao svoju djevojku da je zamoli da ga posjeti u njegovom novom španjolskom boravištu. Istraga je i dalje u tijeku, provodi se u potpunoj tajnosti.

VIDEO 'Otac joj je agent, a varala je Navaljnog': Ovako su je Rusi diskreditirali, a postala je Putinova noćna mora

Komentara 24

PL
plotto
20:20 23.02.2024.

Kako su ga našli ? Badava mu lažni pasoš kad ima upečatljivu facu .Bolje da je napravio plastičnu operaciju.Inače lik je dogovorio sa Ukrima predaju helikoptera MI-8 i za to je dobio 500 000usd u ukrajinskim grivnama.Mislim da je jakoo glup,kad je odlučio odselit na španjolsku obalu.Uz to što je dezertirao,sa sobom je odveo još dva člana posade,koji nisu imali pojma da ih je prevezao na neprijateljski teren. Osim helikoptera i njih je prodao.No ta dva se nisu htjeli predati,nego su pokušali bježati pa su ubijeni.Ne znam što je taj balvan mislio da će uživati do kraja života i da ga FSB neće naći.Jako kratko je uživao !

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
21:21 23.02.2024.

Mislim da je tako izdao nekog banana kriminalca isto bi prošao a ne jednu od najmoćnijih država svijeta koja je u totalnom ratu sa Zapadom

KR
Krolo
21:15 23.02.2024.

Ko nisko leti , još niže pada. Izdao je svoje suborce i što god ko mislio, on je izdajica svojih suboraca, tako je to u ratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije