Regionalna podjela

Kandidati desnice Hebrangu odnijeli drugi krug izbora

vidošević, primorac
28.12.2009.
u 02:24

Njegove su glasove otimali bivši HDZ-ovi ministri Dragan Primorac i Nadan Vidošević. U Hrvatskoj mu je dio glasova odnio Milan Bandić, a u BiH ga je doslovno pomeo.

HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang jučer je bio uspješniji od SDP-ova kandidata Ive Josipovića samo u Ličko-senjskoj županiji. Lika se time potvrdila kao utvrda vladajuće stranke, ali Hebrangu ni ondje nije bilo lako.

Pobjedu je izvojevao sa svega 1600 glasova više od Josipovića. Sve ostale županije, pa i one u kojima vlada HDZ s koalicijskim partnerima, SDP-ov je kandidat osvajao s lakoćom. Josipović je, primjerice, pobijedio Hebranga čak i u Zadarskoj županiji i gradu Zadru, sredinama tradicionalno naklonjenim HDZ-u.

Rascjepkano desno krilo

Andriji Hebrangu drugi je krug izmaknuo za dlaku, a to može zahvaliti, u prvom redu, inflaciji kandidata na desnome krilu.

Njegove su glasove otimali bivši HDZ-ovi ministri Dragan Primorac i Nadan Vidošević. U Hrvatskoj mu je dio glasova odnio Milan Bandić, a u BiH ga je doslovno pomeo. Bandić je iz rodne Hercegovine dobio na dar 31.291 glas birača koji bi, da su stvari bile kao na ranijim izborima, povjerenje dali HDZ-ovu kandidatu.

Hebrangove izglede su rušili i minimalni postoci koje su odnijeli desno obojeni kandidati Miroslav Tuđman, Josip Jurčević i Boris Mikšić. Uglavnom, poplava kandidata na desnome dijelu scene, a posebno detalj da su u utrci bila tri čovjeka vezana uz HDZ, potpuno je raspršila glasove.

Vidošević i Primorac u izbornu su arenu ušli puni optimizma, ali sinoć su ih već izlazne ankete prizemljile i ohladile.

Dok Vidošević skreće pozornost ponajprije na to da je dramatičan odaziv birača poraz svih kandidata, Primorac već najavljuje sljedeći projekt. Ovo je bio uspješan eksperiment, kažu u njegovu stožeru, na proljeće bivši ministar znanosti osniva političku stranku kojoj je radni naziv Demokratski savez za promjene.

Vidošević je najviše glasova osvojio u Zagrebu (45.845), a relativno zadovoljan, iako mu to u konačnici nije značilo ništa, može biti rezultatima u Primorsko-goranskoj županiji gdje je osvojio drugo mjesto.

Zapravo, gleda li se redoslijed, Vidošević je dosta dobro prolazio u županijama u kojima se puno govori o njemu bliskim gospodarskim temama. Primorac je, međutim, doživio podbačaj svuda.

Primorčev podbačaj

Ankete su mu nagovještavale da je preskočio Hebranga i privukao mnoštvo HDZ-ovih glasača, a na koncu je samo pridonio njihovoj rascjepkanosti i Hebrangovu porazu. Iako je računao na snažnu potporu hrvatskih birača izvan Hrvatske, poglavito u BiH, njegov rezultat ni tamo nije među zapaženima.

Uzeo je 4.752 glasa. Više je dobio čak i Miroslav Tuđman (5.260). Uglavnom, prvi pogled na rezultate prvog kruga pokazuje da desno biračko tijelo traži pravog kandidata, te da to očito nije bio nitko od ponuđenih. Zorno to pokazuje primjer Zagreba, kao najvećeg biračkog zalogaja.

Dok je Josipović premoćno uzeo lijeve glasove (130.854), desni se spektar potpuno podijelio pa je Hebrang dobio 32.840, Tuđman 22.433, Jurčević 12.985, Primorac 9.784, Boris Mikšić 6.882, a dio je desnih glasova, dakako, odnio i Bandić.

Komentara 4

GA
gala
08:36 28.12.2009.

da nije bilo ovoliko kandidata desnice, posebno vidoševića i primorca, hebrabng bi bio sigurno u drugom krugu i sa puno manjom razlikom izmđu njega i josipovića. ovi izbori su pokazali da je desnica u hrvatskoj još uvijek jaka ali da ju treba ujdeniniti do parlamentarnih izbora i tad neće bit straha da će vladati crveni mravi.

SP
Spezispezi
08:33 28.12.2009.

G. Hebrang i vi ste kumovali rascjepkanosti desnice. Jedan kandidat je ponudio predsučeljavanje i predizbore na kojem bi se izabrao najbolji kandidat, a drugi vaš kolega Tuđman još je prvi krenuo u kampanju prije svih. Pa mogli ste se barem s njim dogovoriti. Ovako učite iz poraza - svi redom, a pustite sijedoga mlitavca da vlada narednih 5 godina Hrvatskom.

KA
karlovcankica
02:48 28.12.2009.

nice...jednom i zauvijek istjerati tu bandu van iz vlade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije