CRKVA OŠTRO NAPALA SLAVKA GOLDSTEINA

Kaptol odgovara zašto Bozanić nije molio kod Kamenog cvijeta

Josip Bozanić
Antonio Bronić/VLM
14.10.2009.
u 13:02

"Došavši u Spomen-područje, kardinal je svojim dolaskom obuhvatio sva njegova mjesta i sve njegove dijelove. Kardinal niti u jednom trenutku nije imao neke ideološke zadrške prema spomeniku, a još manje prema simbolu cvijeta".

Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu, kojemu je na čelu nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, odgovorio je preko najnovijeg Glasa Koncila na otvoreno pismo Slavka Goldsteina, koji je kritizirao posjet kardinala Josipa Bozanića Jasenovcu, rekavši kako je Bozanić, koji nije došao do Kamenog cvijeta, zapravo tako došao na pola puta do Jasenovca. Doznaje se i zašto kardinal Bozanić nije došao do Kamenoga cvijeta.

"Došavši u Spomen-područje, kardinal je svojim dolaskom obuhvatio sva njegova mjesta i sve njegove dijelove. Kardinal niti u jednom trenutku nije imao neke ideološke zadrške prema spomeniku, a još manje prema simbolu cvijeta", piše u odgovoru s Kaptola, koji je objavljen na cijeloj trećoj stranici, na udarnom mjestu u tjedniku.

"Što su drugi radili u kontekstu toga spomenika, ovdje je manje važno. Uostalom, kardinal je rekao da sve što se tiče povijesti valja istražiti na nepristran i na ideološki neopterećen način, da bi žrtve počivale u miru istine i bez prijepora onih kojima do istine i žrtve nije stalo", piše u odgovoru s Kaptola, dodajući da Crkvi molitva ispred spomenika nije pošteškoća što su pokazali dosadašnji molitveni skupovi na kojima je bio i katolički svećenik.

"Da je svaki svećenik dodirnuo spomenik, vjerojatno bi netko protestirao zbog molitve, jer su katolici žrtve u manjini itd. To nije način na koji se oslobađa istinom. Kardinal je prošao kroz mjesta označena kao mjesta stratišta, nalazio se podno spomenika Kameni cvijet; razmotrio ga i čuo o njegovoj povijesti i značenju i cijeli hod pretočio u završnu molitvu na način i na mjestu gdje to nikoga nije moglo uvrijediti".

Slavku Goldsteinu se s Kaptola prigovara cinizam, neobjektivnost, pristranost i - nekorektnost. I postavlja pitanje nisu li i pripadnici Druge armije Koče Popovića, u kojoj je bio i Goldstein, "učinili nijedan od tadašnjih zločina". Goldsteinu se predbacuje da se i dalje želi krivnja prebaciti na Katoličku crkvu.

Cijeli osvrt Nadbiskupskog duhovnog stola Slavku Goldsteinu možete pročitati u Glasu Koncila

Ključne riječi

Komentara 39

KA
Karla
13:32 14.10.2009.

Goldsteinu i sličnima Crkva nije nikad dovoljno dobra. Čim Crkva učini što oni traže, traže još nešto novo, slično klao i Haški sud. Goldstein u Jasenovcu gleda samo politiku, a Crkva žrtve za koje treba moliti. Bozanić je učinio jako puno, a šetanje po jasenovačkom kompleksu čista je birokratska formalnost.

OB
-obrisani-
13:54 14.10.2009.

BALADA O MAGARCU Magarac zvani kamocemo je volija magaricu mladu, oni su se volili samo za paradu. Nije, nije, nije pa nije, nije to, majko, istina. kamocemo su upregli u teske samare *, magaricu pustili da po polju pase. Nije,mo su upregli u teske samare *, magaricu pustili da po polju pase. Nije, nije, nije pa nije, nije to, majko, istina. kamocemo je krepa od silnih ubaca, magarica nasla je drugoga magarca. Nije, nije, nije pa nije, I nije to, majko, istina.

OB
-obrisani-
13:30 14.10.2009.

.....LAZU....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije