Uvijek spremni

Karlovčani još sigurniji uz novi interventni tim

volonteri
Ivona Škalamera/VLM
02.07.2013.
u 11:12

Prošli su sedam mjeseci obuke i osposobljeni su za intervencije, ublažavanje posljedica incidenta, zaštitu i spašavanje ljudi

Volim pomagati drugima. Radila sam u Crvenom križu putem javnih radova. Svidjela mi se ekipa, a i izvrstan je osjećaj kada znaš da možeš pomoći kada je potrebno – kaže Andrijana Jakin, jedna od 40 volontera i djelatnika Crvenog križa Karlovac uključenih u Gradski Interventni tim.

 Mogući scenarij

 Svi su prošli sedmomjesečnu obuku u kojoj su obradili teme neophodne za slučajeve katastrofa. Da su spremni i za takve situacije pokazali su zajedničkom vježbom, čiji je scenarij bila evakuacija stanovnika s poplavljenog područja.

Nakon dugotrajnih i obilnih kiša došlo je do porasta vodostaja karlovačkih rijeka i izljevanja Kupe na lijevoj obali nizvodno od Karlovca. Vodeni val zaprijetio je kućama i stanovnicima toga kraja, pa se Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Karlovca odlučio za evakuaciju. Crveni križ organizirao je podizanje prihvatnog centra sa svim sadržajima uz prihvat evakuiranih mještana. Kada se sjetimo ovogodišnjeg snijega, a potom i kiša, takav scenarij itekako je moguć i u stvarnom životu. Stoga uz ovakav tim, pored svih ostalih službi, Karlovčani mogu biti još sigurniji.

 – Ova vježba izvrsna je praksa i trebale bi se češće provoditi. Katastrofe i velike nesreće, bez obzira na uzrok, porijeklo ili način djelovanja, ne biraju niti mjesto niti vrijeme kada će nastupiti. Kada se to i dogodi vrlo je važno brzo i adekvatno odgovoriti da bi se posljedice za ljudsko zdravlje i materijalne štete svele na što manju mjeru. Radi žurnog i učinkovitog odgovora na svaki oblik katastrofe na razini našeg društva ustrojen je spomenuti tim osposobljen za intervencije, ublažavanje posljedica incidenta i djelovanja u službi zaštite i spašavanja ljudi – rekla je ravnateljica Crvenog križa Branka Hastor.

 Računaju na njih

 Članovima tima čestitao je i Ead Bečirević iz Službe za pripremu i odgovor na katastrofe i izvanredne situacije Hrvatskog Crvenog križa. Izrazio je zadovoljstvo što mogu računati na njih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije