'interes očuvanje zdravlja i života'

KBC Zagreb: Sve transplantacije provode se po odobrenju Etičkog povjerenstva

U KBC Zagreb zabranjeni posjeti svima izuzev roditeljima čija djeca su smještena na odjelima
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
07.06.2022.
u 15:54

Tvrde kako su poduzete aktivnosti i postupci identični onima koji se provode u svim drugim transplantacijskim centrima u Hrvatskoj u kojima su se provodile transplantacije bubrega od živog nesrodnog darivatelja

Inspekcija Ministarstva zdravstva prijavila je Državnom odvjetništvu i Hrvatskoj liječničkoj komori dvije sporne transplantacije u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Iz KBC-a Zagreb su, komentirajući ovaj slučaj, istaknuli da imaju "vodeći centar za transplantaciju bubrega u Republici Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe s više od 2500 učinjenih transplantacija bubrega".

- Transplantacijski program KBC-a Zagreb jedini u Republici Hrvatskoj obuhvaća i transplantaciju bubrega djece - dodali su u priopćenju te istaknuli da su osnovali i Centar za transplantaciju jetre, Centar za transplantaciju jetre u djece, Centar za transplantaciju pluća i Centar za transplantaciju srca.

- Unutar navedenih centara transplantacijski timovi na čelu s voditeljem transplantacijskog programa odgovorni su za provođenje svih procedura vezanih uz svaku pojedinu transplantaciju. Svi navedeni postupci transplantacije provedeni u KBC-u Zagreb izvedeni su uz poštivanje i zaštitu ljudskih prava i dostojanstva uključenih sudionika i to poštujući načela dobre kliničke prakse, priznatih standardnih operativnih procedura te u skladu s pozitivnom regulativom, a sve u isključivom interesu očuvanja zdravlja i života - ističu. 

Tvrde kako su poduzete aktivnosti i postupci identični onima koji se provode u svim drugim transplantacijskim centrima u Hrvatskoj u kojima su se provodile transplantacije bubrega od živog nesrodnog darivatelja.

- Multidisciplinarni tim za transplantaciju bubrega KBC-a Zagreb postupa u skladu sa svim važećim medicinskim, pravnim i etičkim postulatima koje nalaže medicinska struka. Sve transplantacije provode se po odobrenju Etičkog povjerenstva KBC-a Zagreb, a nakon provedene evaluacije sudionika - stoji u priopćenju. 

- Broj do sada obavljenih transplantacija bubrega (2500) kao i izvanredni rezultati ishoda liječenja pokazatelj su izvrsnosti i stručnosti transplantacijskog tima za bubreg KBC-a Zagreb te dokaz kvalitete skrbi za pacijente transplantacijskog programa za bubreg KBC-a Zagreb - zaključuju iz KBC-a Zagreb. 

Ključne riječi

Komentara 1

PV
prcko.vita
16:31 07.06.2022.

Zdravlje mora biti ispred kapitala, ne smije se ponoviti da ljudima lažu i vade zdrave bubrege ili slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije