PREDSJEDNIK MU NIJE DAO MANDAT

Kickl: Zadnja riječ još nije izgovorena - računajte na nas i mene

Head of Freedom Party Herbert Kickl leaves after a meeting with President Alexander Van der Bellen in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/3
22.10.2024.
u 16:36

"Ako se radi o željama glasača, onda to može jedino biti vlada pod vodstvom FPÖ-a”, poručio je Kickl

Nakon što je u utorak austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izvijestio javnost preko TV-ekrana da je mandat za sastav vlade povjerio čelniku drugoplasirane Narodne stranke (ÖVP) kancelaru Karlu Nehammeru, a ne relativnom izbornom pobjedniku Herbertu Kicklu i njegovoj krajnje desnoj Slobodarskoj stranci (FPÖ), preko Facebooku odmah se je oglasio i kontroverzni populist Kickl: “Danas je savezni predsjednik Alexander Van der Bellen dao do znanje stanovništvu da prekida s prokušanim i normalnim procesima naše Druge Republike i ne daje izbornom pobjedniku i prvoplasiranom na izborima za Nacionalno vijeće - dakle FPÖ-u da formira vladu”, napisao je Kickl.

“Ovo može na mnoge od vas djelovati kao šamar u lice. Ali obećavam vam: posljednje riječ još nije izgovorena”, tvrdi Kickl. Iz Slobodarske stranke poručuju kako je 29. rujna 29 posto birača izglasalo da je Austriji potrebno “pet dobrih godina”. “Bio je to poziv na promjenu i obnovu, koji se ne može prečuti. Situacija u koju je naša domovina dovedena lošim političkim odlukama više je nego izazovna, pitanja su na stolu”, rezime je FPÖ-ovaca.

“Stoga ovo danas vidim kao i dosad: naša je državno-politička odgovornost da i dalje držimo ispruženu ruku. Želimo raditi za Austriju i spremni smo preuzeti odgovornost. To ne ovisi o nama”, konstatirao je čelnik slobodnjaka. “Savezni predsjednik sada je zadužio druge da formiraju vladu. Vidjet ćemo koja će koalicija biti na kraju ovog razvoja događaja. Ako se radi o željama glasača, onda to može jedino biti vlada pod vodstvom FPÖ-a”, poručio je Kickl. Uz napomenu, kako se “volja birača ne može zaustaviti”.

“Uvjeren sam da je ljepota demokracije u tome što se provedba volje birača ponekad može kočiti i usporiti, ali se u konačnici ne može spriječiti ili zaustaviti. Možete računati na nas i mene”, zaključio je Kickl na svojoj Facebook stranici.

GALERIJA Gradovi se jutros probudili pod gustom maglom. Znate li što je ona i kako ona nastaje?
Head of Freedom Party Herbert Kickl leaves after a meeting with President Alexander Van der Bellen in Vienna
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije