NEKI IDU DO KILOMETRA

Koliko daleko može uhvatiti radar za mjerenje brzine? Ponekad je za kočenje 'u zadnji tren' odavno kasno

Zagreb: Radnici postavljaju kameru za nadzor prometa u Slavonskoj aveniji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
18.08.2024.
u 12:00

Uvijek se, naravno, preporučuje da vozite u skladu sa propisima - sigurnije je, a i štedi novac

Laserski uređaji imaju različitu udaljenost na kojoj se aktiviraju, odnosno udaljenost na kojoj će snimiti prebrzu vožnju. Kako piše ATV, u nekim slučajevima to je mnogo ranije nego što vozači vjeruju, zato ponekad može biti prekasno kada uočite kameru za brzinu. Ovisno od uređaja, u Njemačkoj se brzina može bilježiti i do 1.000 metara od lokacije gdje se nalazi kamera.

Što se tiče Hrvatske, najnoviji ''radari'' koji su postavljeni u proteklim mjesecima su oni nizozemske tvrtke Gatso, model T-Series, za koju se navodi da prati čak 32 vozila u šest trakova. Tu je i već dobro poznati model Gatso RS-GS11 koji mogu mjeriti brzine do 250 km/h, imaju dovoljno memorije za 5.000 prekršaja, a rade na temperaturi od -25°C do +60°C. Oni mogu nadzirati promet u oba smjera istovremeno na četiri trake, a njihova kutija neprobojna je za metke, navodi Oryx Asistencija. 

Uvijek se, naravno, preporučuje da vozite u skladu sa propisima - sigurnije je, a i štedi novac. Što se tiče asortimana u Njemačkoj, katalog uređaja sadrži osam modela, prenosi "e-fahrer.de", a piše Večernji list BiH. Ovisno od uređaja, mogu da bilježe prekoračenje brzine na udaljenosti do 1.000 metara:

Multanova MU VR 6FAFB – do 15 metara
Multanova MU VR 6F – tri do 40 metara
Eco ES 1.0 – do 18 metara
Eco μP 80 – do 25 metara
LaserPatrol/TraffiPatrol – 30 do 500 metara
Rigel LR90-235/P – 30 do 500 metara
Rigel FG21-P – 30 do 1.000 metara
Traffipax speedoPhot – do četiri trake i do 45 metara

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Gužve na cestama diljem Hrvatske, vozi se u kolonama

Komentara 1

BI
billynik
12:04 18.08.2024.

Genijalan članak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije