ĆIRILICA U VUKOVARU

Kolinda Grabar Kitarović: Prihvaćam odluku Ustavnog suda, ona se mora poštivati

Velika Gospa
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/11
15.08.2014.
u 21:41

Grabar Kitarović ipak smatra da je Vlada napravila krivo kad je nametnula postavljanje ćiriličnih ploča

Svetkovina Velike Gospe u najstarijem marijanskom svetištu u nas, Svetištu Majke Božje Trsatske, okupila je na današnji blagdan tisuće vjernika iz Riječke nadbiskupije, ali i sa otoka, iz Istre i drugih dijelova Hrvatske i susjedne Slovenije. Sve su mise, od prijepodnevnih do večerašnjeg euharistijskog slavlja koje je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić služene na otvorenom, u Perivoju Gospe Trsatske, Kraljice Jadrana. U svojoj je propovijedi nadbiskup Devčić govorio o ulozi Marije kao najuže povezane sa spasiteljskim djelom svoga sina koja je prva u nebo uznesena jer je, kao nitko od ljudi, Boga nosila u svome srcu dok je živjela na zemlji te je pozvao vjernike da im Marija bude zagovornicom pred Božjim prijestoljem.

Na slavlju na Trsatskom brijegu bila je u društvu supruga i  Kolinda Grabar Kitarović uz koju su bili i čelnici HDZ-a Rijeke i Primorsko goranske županije i stranački kolege. Za razliku od ranijih godina na Trsatu nije viđen bivši ministar Slavko Linić, no ondje je bio njegov prijatelj Jozo Kalem. Brojni su vjernici nakon slavlja prilazili K. Grabar Kitarović, pozdravljali je, kratko razgovarali, a s mnogima se i fotografirala.

Upitana za komentar odluke Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru Grabar Kitarović kazala je kako prihvaća tu odluku i smatra da se ona mora poštivati jer se ne smije odstupiti od dostignutog stupnja poštivanja prava manjina.

- No, Ustavni sud uputio je na i bitnu odrednicu prava manjina, da je pitanje suživota, povjerenja, snošljivosti i dijaloga puno bitnije od zakona - kazala je Grabar Kitarović dodajući da je Vlada napravila krivo kad je nametnula postavljanje ćiriličnih ploča i da otpor prema tome nije bio otpor prema manjini nego prema sili i nametanju.

Podsjetila je na stradanja Vukovaraca koji su, rekla je, oprostili, ali nisu zaboravili i pozvala da se ne diraju stare rane nego da se razgovara i Vukovaru pomogne rješavajući prave probleme Vukovaraca.

Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru?

Komentara 112

GO
Gomila
22:56 15.08.2014.

Ovo je Josipovice maslo treba se rijesit josipovica pola problema ce nestat

DO
domazl
22:28 15.08.2014.

Neki komentatori pokazuju nervozu. Nikako se pomiriti da jednoumlju i privilegiranim po nasljedstvu dolazi kraj.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:06 15.08.2014.

Od kad je ustavni sud iznad volje naroda, ovi seoski strančari stvarno više nisu normalni, ovo je otišlo malo predaleko barem šta se tiče njihove strančarske pameti , daće vama narod po labrnji bez brige vi budite seoske strančarske varalice.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije