'PRVA BARIJERA U AGRESIJI'

Komemorativni skup u spomen na 97 policajaca ubijenih i nestalih u obrani Vukovara

Komemorativni skup u spomen na 97 policajaca ubijenih i nestalih u obrani Vukovara
Foto: Branimir Bradarić
1/2
13.10.2024.
u 21:52

- Žrtvu poginulih i nestalih u Domovinskom ratu nikada nećemo niti smijemo zaboraviti – rekao je Božinović

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i čitanjem imena i prezimena svih stradalih večeras je podno spomen obilježja ispred zgrade Palače pravde u Vukovaru, gdje je nekada bila zgrada Policijske uprave, odana počast za 97 policajaca poginulih i nestalih tijekom Domovinskog rata. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao kako su hrvatski policajci imali ogromne žrtve u stvaranju neovisne Republike Hrvatske.

- Upravo je policija bila prva barijera u agresiji, a onda su na tim temeljima nastali Zbor narodne garde i Hrvatska vojska. Hrvatski policajci bili su ti koji su na sebe preuzeli onaj prvi udar agresije. Žrtvu poginulih i nestalih u Domovinskom ratu nikada nećemo niti smijemo zaboraviti – rekao je Božinović. Uz Božinovića bio je i glavni ravnatelj policije Nikola Milina kao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako su tijekom rata hrvatski branitelji podnijeli ogromnu žrtvu kao i grad Vukovar, ali i da sve te žrtve nisu bile uzaludne jer danas imamo slobodnu Hrvatsku.

Kako je rečeno tijekom komemorativnog skupa među 97 poginulih i nestalih policajaca 1991. godine u obrani Vukovara njih 61 je iz policije s područja Vukovarsko–srijemske županije, 15 iz Varaždinske, 11 iz Međimurske, 6 iz Brodsko-posavske i 4 iz ATJ Lučko. Također danas, ali nešto ranije, paljenjem svijeća i molitvom za poginule policajce i branitelja u Marincima, nedaleko od Vinkovaca, odana je počast za poginule policajce u pokušaju proboja prema opkoljenom Vukovaru. Toga 12. listopada 1991. godine poginula su po 3 pripadnika ATJ Lučko i SJP Slavonski Brod ŠAP kao i 4 pripadnika ZNG-a. Tog dana su ranjena 44 hrvatska branitelja.

GALERIJA Simbol Domovinskog rata sramotno trune u Splitu: Napravljen je u tri mjeseca, a težak gotovo 100 tona
Komemorativni skup u spomen na 97 policajaca ubijenih i nestalih u obrani Vukovara
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije