PRAZan PARLAMENT

Komsomolskaja Pravda narugala se zastupnicima

Iranski ajatolah Ali Hamnei
Foto: Reuters
1/2
26.05.2010.
u 16:09

Često kritizirana Duma, donji dom ruskog parlamenta, služi samo za "dizanje ruku" i odobravanje zakona pa se mnogi zastupnici ni ne trude biti na zasjedanjima, nego puštaju kolege da glasaju umjesto njih.

Komsomolskaja Pravda snimila je video kojim se itekako narugala praksi da zastupnici glasaju za odsutne kolege (počinje oko 44. sekunde u videoisječku uz ovaj članak) i time pokazala sav besmisao "prazna parlamenta".

Od 450 zastupnika na sjednici ih je bilo samo 88, a kad je trebalo jednoglasno izglasovati novi zakon protiv vožnje u pijanom stanju, malobrojni nazočni morali su juriti po parlamentu poput sprintera da bi pritisnuli sve gumbe i glasali umjesto svojih odsutnih kolega u roku od 20 sekundi. Jedan zastupnik "u dobroj kondiciji" uspio je zamijeniti čak deset kolega.

Zakon je izglasan sa 449 glasova "za" i jednim suzdržanim (jedan gumb nisu uspjeli na vrijeme pritisnuti), a nakon tog videa vrh ruske vlasti počeo je razmišljati o oštrim kaznama za neopravdano odsutne zastupnike, koji od "skupa dizača ruku" prave čak i veće ruglo nego što on to po svojoj političkoj "moći" jest.

Komentara 1

MI
mikistjep
16:07 06.06.2010.

Pa i kod nas 60% zastupnika sjede kao lesine, ili ih uopce nema, za rijec se ne javljaju nikad, jednostavno slusaju sefa stranke kad trebaju dignuti ruku za a kad protiv nekog zakona. I naravno penzija nakon 3 godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije