Učinkovitost

Komunalije poskupljuju, a Holding bi dijelio dobit sa zaposlenicima

'20.07.2010., Zagreb - Izvanredna sjednica u Gradskoj skupstini zbog dogadjaja u Varsavskoj ulici.Milan Bandic, Davor Bernardic. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
28.12.2011.
u 12:44

Dok standard pada, a bolni rezovi tek slijede, Davor Bernardić upravi Holdinga predložio je kontroverzni model za spas koji predviđa spajanje Zrinjevca i Čistoće

Ogromni gubici guše Zagrebački holding; ta megatvrtka odustaje od investicija, povisuje cijene javnog prijevoza, vode, drugih komunalija... Ipak, bez obzira na to što svoje rupe krpa zavlačeći ruke u naše džepove, sa zaposlenicima želi dijeliti dobit!

Prema prijedlogu Davora Bernardića, šefa zagrebačkog SDP-a, predsjednika skupštine Holdinga i budućeg predsjednika Gradske skupštine, osim kratkoročnog akcijskog plana za smanjenje troškova unutar 18 podružnica, četiriju trgovačkih društava i Gradskim ljekarnama koje su ove godine nagomilale minus veći od 500 milijuna kuna, predviđa se i dugoročni plan po kojem bi megatvrtka sa 13 tisuća zaposlenih uspjela opstati barem još neko vrijeme. No taj plan donosi više kontroverznih prijedloga. Primjerice, sastavni dio nove taktike preživljavanja je, između ostalog, princip nove pravednosti. Naime, formiranjem tvrtke "Agencija za upravljanje kadrovima d.o.o." koja bi "rentala" Holdingovu radnu snagu, po principu radničke participacije svoju bi dobit dijelila sa zaposlenicima pola-pola.

Promašen model

Međutim, poslovni model dijeljenja dobiti u situaciji kada komunalije znatno poskupljuju ekonomski analitičar Damir Novotny smatra – promašenim.

– Nisam sklon rješenjima koja sliče samoupravljanju. Našoj ekonomiji trebaju privatna poduzeća kao pokretač rada. Holding bi se trebao transformirati i krenuti u restrukturiranje privatnim kapitalom – kaže Novotny. Dodaje da se Holding može spasiti jedino privatizacijom pojedinih podružnica. Napominje da mirovinski fondovi trebaju tvrtke u koje mogu ulagati i da bi banke svoja potraživanja od Holdinga mogle pretvoriti u udjele te da bi se u Holding na mala vrata trebalo uvesti i privatne dioničare.

Liberalizacija komunalnih djelatnosti u EU je neizbježna, rekao je ekonomist, pogotovu zbog "kontradiktorne simbioze s Gradom zbog političkog razilaženja", odnosno narušenih odnosa vlasnika (Grada Zagreba) i uprave Holdinga.

Prevelike ambicije?

Osim "socijalistički" povlaštenog položaja zaposlenika, predloženo je formiranje tvrtke Energo Zagreb d.o.o. kojoj bi se pripojila i Gradska plinara. Bavit će se prodajom struje i ušla bi na tržište toplinske energije koje će se dodatno liberalizirati ulaskom u Europsku uniju. Najavljene su i investicije u elektrane na Savi, geotermalne elektrane, spalionice, solarne elektrane... No novca za takve pothvate i dalje nema, a pitanje je bi li ga formiranjem nove tvrtke uspjeli namaknuti.

U "Prijedlogu za unapređenje poslovanja Zagrebačkog holdinga", koji potpisuje Bernardić, traži se i spajanje podružnica Čistoće i Zrinjevca koji bi zajedno s odlagalištima smeća činili tvrtku Zeleni Zagreb d.o.o.

Tako bi se, smatra Bernardić, kojega podržava i Nadzorni odbor, kvalitetnije gospodarilo otpadom i smanjilo količinu smeća na deponijama. Njegove ambicije idu još i dalje. Traži osnivanje tvrtke Tehnološki park d.o.o. koja bi prazan prostor Velesajma ponudila tvrtkama specijaliziranim za razvoj novih tehnologija. Usporedo s time išao bi i projekt ZG ventures d.o.o. koji bi funkcionirao po modelu "venture capital" investicija, odnosno investiranja u tvrtke i poslove visokog rizika, preuzimajući u njima udjele.

Komentara 146

Avatar Madox
Madox
14:07 28.12.2011.

Pa godinama gledam kako Plinara u sluzbenim autima u kaficu u hvarskoj 11 tamani radno vrijeme, fuj!

DE
detour
13:02 28.12.2011.

hoce li agencija za upravljanje kadrovima nastaviti praksu uhljebljavanja stranackog kadra koji je nepotreban gradu? koliko je samo AKTUALNIH zastupnika SDP-a zaposleno u holdingu samo zato da bi bilo zaposleno (dakle da grad za njima nema ni potrebe ni koristi, ali ima trosak)?

KU
kuukuuleelee
20:41 28.12.2011.

samoupravljanje gradom ide dalje..i tako već 15 godina....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije