HOĆE LI IH PRIJAVITI?

Trebaju li se neprijavljeni podstanari bojati popisivača: 'Mi smo statistika, nismo MUP'

Započelo samostalno popisivanje stanovništva kroz sustav e-Građani
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
13.09.2021.
u 17:09

Nas zanima samo gdje osoba boravi i u kakvom kućanstvu - kazao je Damir Plesac

Započela je prva faza popisa stanovništva u kojoj se građani sami popisuju putem sustava e-Građani. Od 27. rujna, na teren će krenuti popisivači koji će popisivanje provoditi intervjuima sa stanovništvom. Do 17. listopada popisat će sve jedinice koje to nije učinile same, u prvoj digitalnoj fazi. S obzirom na to da će popisivači obilaziti stanove, otkriveno je hoće li prijaviti policiji ako netko od podstanara živi ilegalno, odnosno bez prijavljenog boravišta.

- Mi smo statistika, nismo MUP. Nas zanima samo gdje osoba boravi i u kakvom kućanstvu - kazao je glavni koordinator za popis stanovništva Damir Plesac za Dnevnik.hr te ustvrdio kako je cilj popisa stanovništva utvrditi stvarno stanje i realnu sliku Hrvatske.

Popisivačima je bitno utvrditi koliko podstanara ima u Hrvatskoj, a ne jesu li svoje boravište prijavili policiji. Prema toma, podstanari se ne moraju pribojavati da nakon popisa stanovništva budu prijavljeni MUP-u. 

- Nemojte se bojati, bitno je da se osoba popiše na stvarnoj adresi na kojoj boravi - kazao je Plesac te se osvrnuo na nekoliko bizarnih situacija tijekom popisa stanovništva u drugim zemljama.

- Bilo je slučajeva da su ljudi popisivali osobe koje ne postoje, koje su umrle i koje su na groblju, čak su i popisivači odlazili na groblja da bi više zaradili - kazao je. 

VIDEO Beroš zaposlenima u zdravstvu: Na radno mjesto moći ćete doći pod jednim od tri uvjeta!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije