Karlovačka županija

Košarica stoji 6.500 kn, a plaća je 4.010 kn - dovoljna za 3 tjedna

trgovina_PXL_kar_080829_161
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
09.10.2010.
u 15:56

U Karlovačkoj županiji prosječna plaća manja je 1.400 kuna od prosječne hrvatske plaće, a košarica je 300 kuna skuplja nego prije nekoliko mjeseci. Sižu nova poskupljenja...

Plaće su sve manje, a troškovi sve veći - tako bi se, ukratko, mogla opisati situacija koju svakodnevno, na svojoj koži, proživljavaju stanovnici županije. Jer, po podacima SSSH, ovdašnji su građani prošli mjesec prosječnom plaćom mogli najosnovnije životne troškove pokriti 21 dan, a za devet im nije ostala ni kuna.
– Sindikalna košarica, u kojoj su troškovi hrane, stanovanja, odijevanja, higijene, obrazovanja i prijevoza, iznosila je 6.500 kuna, a prosječna plaća u Karlovačkoj županiji 4.010 kuna, oko 300 manje nego prije nekoliko mjeseci – kazao je Nikola Badovinac, voditelj Ureda SSSH u Karlovačkoj županiji. Zbog najavljenih ili već pristiglih poskupljenja, tvrdi, situacija bi uskoro mogla biti još teža.
Prosječna plaća u županiji znatno je niža od one na državnoj razini, koja je oko 5.400 kuna. Uostalom, i istraživanje Razvojnog foruma pokazalo je da je BDP ovdje ispod državnog, a time i razvijenost i standard ljudi. Slika sasvim drukčija od one na koju bi upućivao indeks efikasnosti karlovačkog gospodarstva, koji ga je doveo na prvo mjesto među velikim gradovima u Hrvatskoj. Nikola Badovinac smatra da samo nekoliko značajnih tvrtki vuče cijelo ovdašnje posustalo gospodarstvo.
– Nedostaju nam veliki investitori koji će uložiti novac i zaposliti ljude, jer tu efikasnost zasigurno ne osjete radnici s prosječnom plaćom, oni kojima plaće kasne ili više od 11.000 nezaposlenih. Uzeti pokazatelji dali su ovakav rezultat, ali da se gledalo BDP i zaposlenost ne bismo bili na mjestu na kojem jesmo – primijetio je Nikola Badovinac.
 Ne govori se o poskupljenjima, ali njih i te kako osjetimo na svom novčaniku. Sve je skuplje za nekoliko lipa ili kuna: kruh, meso, riža, kava, toaletni papir... Voda također, kažu da će i grijanje, pitanje je što će biti sa strujom, a istodobno mi je plaća srezana 500 kuna, uz napomenu da mogu biti sretna što radim, priča jedna Karlovčanka, zaposlena u privatnom poduzeću. Kao svi sugovornici, ne želi ni ime reći. Odjeću i obuću, kao i mnogi, kupuje kad mora, najprije djeci, izlasci su postali nepoznanica, a preživljavanje je umijeće u kojem su brojni Karlovčani, baš kao ona, silom prilika postali pravi majstori.

Komentara 23

LO
lojtra
17:50 09.10.2010.

E, bravo Marko. Svako lice ima i naličje. I bravarovo i ovo današnje. Pametni bi ljudi uzeli što valja i od jednog i od drugog. Ali mi ne znamo tako, mi prvo sve uneredimo i razrušimo a tada pri gradnji shvatimo da nam bi baš onaj komad sa stare kuće koji smo zapalili itekako trebao...

AU
aurora08
18:24 09.10.2010.

dizi cijene barem za 50%, kmetovi, sluge i robovi se ne bune nikad a uza komunisticki nisrtariju hrmbaju japa i mama, a onda svu lovu moraju dati svojim komunistickim sinovima, ili ce je progutat noc ili ce biti biti hehehehehehe

MA
marko53
17:22 09.10.2010.

wotan- ubijati protivnike znači biti čovjek.Ipak ne želim biti čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije