POHVALILI SE

Kremlj tvrdi: Rusija je postigla značajan napredak u 'demilitarizaciji' Ukrajine

Summit of leaders of the Commonwealth of Independent States
Foto: TURAR KAZANGAPOV/REUTERS
1/2
23.12.2022.
u 13:57

Putin je umanjivao važnost sustava Patriot, rekavši da je on "prilično zastario" i da će se Rusija prilagoditi.

Kremlj je u petak objavio da je Rusija postigla značajan napredak prema "demilitarizaciji" Ukrajine, što je jedan od ciljeva koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proklamirao kada je pokrenuo agresiju na Ukrajinu prije deset mjeseci.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov govorio je novinarima o ruskom vojnom napredovanju, nakon što je Putin u četvrtak kazao da su ukrajinski obrambeni potencijali blizu nule.

"Može se reći da postoji značajan napredak prema demilitarizaciji", rekao je Peskov.

Obrambeni potencijal Ukrajine, njezin vojno-industrijski kompleks ozbiljno je narušen ruskim raketnim napadima, dodao je. Međutim, zapad je Ukrajini dostavio oružje vrijedno desetke milijardi dolara, a američki predsjednik Joe Biden je ovoga tjedna obećao američki sustav protuzračne obrane Patriot i nastavak podrške. Putin je umanjivao važnost sustava Patriot, rekavši da je on "prilično zastario" i da će se Rusija prilagoditi.

Summit of leaders of the Commonwealth of Independent States
1/4

Nakon što je pretrpjela niz poraza Rusija traži pobjedu na bojnom polju u istočnoj Ukrajini gdje njezine snage već mjesecima pokušavaju zauzeti grad Bahmut.

Peskov je rekao i da Rusija ne zna za ukrajinske mirovne planove. Wall Street Journal objavio je da Kijev priprema objavu prijedloga mirovnog plana za veljaču.

Dodao je kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dosad ignorirao "realnost", referirajući se na rusko proglašenje aneksije četiri djelomično okupirane ukrajinske regije.

VIDEO: Čačić: Plenković će meni procjenjivati ljagu? Takvih sam se nagledao i još ću

 

Komentara 2

BR
Brankko
18:36 25.12.2022.

Rusijska "politika" nema pojma što zapravo želi. Rat i osvajanje tuđih teritorija? Osvajanje tuđih rudnika, tvornica, elektrana...? Uništiti, pa graditi nove?! Protjerati stanovništvo, a hoće ti se robovske radne snage?! -- Rusija ima ogroman potencijal da postane ekonomska velesila, ali ta "politika", u kojoj se niječe samobitnost ne samo Ukrajinaca (i Bjelorusa, pogledajte pažljivije!), nego i potiho podcjenjuju se i neruski narodi unutar Rusije -- vjerojatno nije sposobna za ozbiljne iskorake u smjeru gradnje ekonomske velesile.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
18:28 23.12.2022.

Ukrajina prestala da priča o svojim velikim uspesima – Ućutkao ih Surovikin. "Ruske oružane snage slede uputstva velikog komandanta Aleksandra Suvorova, oslanjajući se ne na zauzimanje teritorije, već na eliminaciju neprijatelja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije