APOKALIPTIČNA SITUACIJA

Krišto traži pomoć zbog poplava, Hrvatska je već ponudila. Plenković: 'Odmah ćemo reagirati i pružiti podršku'

Sarajevo: Konferencija za medije nakon sastanka Borjane Krišto i Andreja Plenkovića
Foto: Damir Hajdarbasic/PIXSELL
1/2
Autori: Hina, Večernji.hr
04.10.2024.
u 14:59

Prema informacijama koje dolaze od tijela vlasti sa svih razina, najgore je pogođena općina Jablanica na pola puta između Sarajeva i Mostara, koja je prometno odsječena. U istoj su situaciji dijelovi Konjica, kao i prostori središnje Bosne, gdje su Kiseljak, Kreševo i Fojnica najviše pogođeni

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zatražila je u petak pomoć susjednih zemalja i članica Europske unije radi otklanjanja posljedica katastrofalnih poplava koji su pogodile dijelove njene zemlje prouzročivši i ljudske žrtve. Iz Vijeća ministara potvrdili su kako je Krišto sazvala hitnu sjednicu, a istodobno pozvala zemlje EU-a i regije da pruže žurnu pomoć Bosni i Hercegovini.

Prema informacijama koje dolaze od tijela vlasti sa svih razina, najgore je pogođena općina Jablanica na pola puta između Sarajeva i Mostara, koja je prometno odsječena. U istoj su situaciji dijelovi Konjica, kao i prostori središnje Bosne, gdje su Kiseljak, Kreševo i Fojnica najviše pogođeni.

Potvrđene su informacije o najmanje 14 žrtava razaranja koje su prouzročile bujične poplave i klizišta. "Predsjedateljica Krišto upućuje najdublju sućut obiteljima i rodbini stradalih te ističe pomoć Vijeća ministara BiH onima koji su direktno materijalno pogođeni ili na bilo koji način i dalje ugroženi", stoji u priopćenju. Krišto je zahvalila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i vladi koji su već u jutarnjim satima ponudili svoju pomoć vlastima u BiH. To je svojim priopćenjem potvrdila i sama Vlada RH.

"U povodu katastrofalnih poplava koje su pogodile središnju Bosnu, posebice područja Jablanice, Fojnice, Konjica, Kiseljaka i Kreševa, u kojima je tragično stradalo najmanje 15 osoba, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kontaktirao je predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjanu Krišto, kako bi joj izrazio sućut te ponudio pomoć u saniranju posljedica ove prirodne katastrofe. "Nadamo se što manjem gubitku ljudskih života", priopćeno je iz Vlade RH.

VEZANI ČLANCI:

Sve hrvatske hitne službe, nadležne institucije i ministarstva u stalnoj su komunikaciji s kolegama iz Bosne i Hercegovine te pažljivo prate razvoj situacije, a hrvatski veleposlanik u Sarajevu, Ivan Sabolić, obilazi stradala područja središnje Bosne. Vlada Republike Hrvatske odmah će reagirati i pružiti svu potrebnu podršku čim bosanskohercegovačke vlasti definiraju konkretne potrebe i upute službeni zahtjev za pomoć.

"Hrvatska je spremna djelovati kroz Ravnateljstvo civilne zaštite, vatrogasne postrojbe, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, kao i preko Hrvatskog crvenog križa, ovisno o obliku pomoći koju zatraže vlasti Bosne i Hercegovine. Vlada Republike Hrvatske izražava duboko suosjećanje sa svim obiteljima pogođenima ovom tragedijom te je, kao i uvijek do sada, spremna pokazati solidarnost i pružiti pomoć susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini u ovim teškim trenucima", zaključuje Vlada.

Sarajevo: Konferencija za medije nakon sastanka Borjane Krišto i Andreja Plenkovića
1/54

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije