8.500 EURA

Križevčanin na državnoj cesti pogazio jazavca, štetu će platiti Hrvatski lovački savez

Koprivnica: Obitelj Kostić ima za kućnog ljubimca jazavca Krunu
Marijan Susenj
11.09.2024.
u 20:56

Hrvatski lovački savez osporio je tužbu i zahtjev, no sud se složio s oštećenikom. Lovački savez mora isplatiti 5.744 naknada i 2.731 euro za naknadu sudskih troškova

Gotovo dvije godine nakon incidenta, Hrvatski lovački savez morat će muškarcu iz Križevca isplatiti nešto manje 8.500 eura jer je na državnoj cesti udario u jazavca. Nesreća se dogodila 30. rujna 2022. oko 23 sata između Bolfana i Cvetkovca. Iako je vozio znatno sporije od maksimalne dozvoljene brzine, a i po struci je vozač, Križevčanin nije uspio izbjeći životinju, a udar je nanio značajnu štetu njegovom automobilu.

Jazavac dugačak 35 centimetara i težak oko 16 kilograma prema riječima vozača istrčala je na cestu i zaletjela se u prednji branik Audija. Nakon toga je pobjegla u cestovni jarak u kojemu je uginula, piše Podravski. U tužbi se navodi da je 700-tinjak metara od mjesta nesreće bio postavljen prometni znak "Divljač na cesti". Osim policije, obaviješten je i Hrvatski lovački savez. "Pri izlasku iz Bolfana na ravnici mi je s desne strane vozila iz grabe izletio jazavac koji se kretao takvom brzinom da ga nisam uspio izbjeći. Prikočio sam, ali ga nisam mogao izbjeći, a jazavac je nakon sudara još uvijek bio živ, vrtio se u krug po cesti i pao u putni jarak koji je bio pun vode, gdje se i utopio" prisjetio se vozač.

Odmah nakon sudara Križevčanin je u ovlaštenom auto-servisu zatražio procjenu štete i popravak, te zatražio naknadu od 5.700 eura. Hrvatski lovački savez osporio je tužbu i zahtjev, no sud se složio s oštećenikom. Lovački savez mora isplatiti 5.744 naknada i 2.731 euro za naknadu sudskih troškova. 

U obrazloženju presude navodi se da jazavac može biti "opasna stvar" ako iznenada iskoči na cestu, a za štetu koja nastane zbog opasne stvari odgovara njezin vlasnik. S obzirom na to da je životinja došla s područja kojim gospodari Hrvatski lovački savez, jasno je da oni snose odgovornost, a tim više, dodaju, jer je muškarac vozio 65 km/h na dionici gdje je dozvoljena brzina 90 km/h.

GALERIJA Trenerica pasa otkrila kojih šest pasmina nikada ne bi imala za kućne ljubimce

Koprivnica: Obitelj Kostić ima za kućnog ljubimca jazavca Krunu
1/7

Komentara 2

LE
lector2corrector
20:35 12.09.2024.

Blizu ste vi Europi. Samo jednu svjetlosnu sekundu. Takve stvari dekra uz policijski potpis rješava u 15 dana i to uvijek u korist vozača. Sud tu nema što raditi...

CR
Croissant
22:40 11.09.2024.

Eh kad bi tako sudski kaznjavali sudionike koji divljajuci cestom usmrte ljude.. gdje bi nasem sudstvu bio kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije