DROGA

Kroz Hrvatsku "prošetalo" 73 kg heroina

30.10.2001.
u 00:00

* U Sarajevu, okolici i Sandžaku velika su skladišta heroina, koji preko Hrvatske prevoze na Zapad, a dio je toga i upravo zaplijenjena količina, tvrde slovenski kriminalisti

U Bosni i Hercegovini postoje velika skladišta droge, i to u Sarajevu i okolici, kao i na Sandžaku, iz kojih se ona dalje distribuira u Zapadnu Europu, tvrde slovenski kriminalisti nakon dviju velikih zapljena droge potkraj prošlog tjedna na slovensko-hrvatskom graničnom prijelazu u Obrežju. Dio je te pošiljke i 63 kilograma heroina, zaplijenjenog u četvrtak popodne. U subotu je pak zaplijenjeno još deset kilograma heroina, a u oba slučaja droga je nesmetano prošla kroz Hrvatsku.

O dvjema značajnim zapljenama govorili su jučer na konferenciji za novinare predstavnici slovenske carine i policije, Uprave za unutarnje poslove u Krškom.

Pošiljke nisu povezane, a droga je "pala" zahvaljujući iskustvu slovenskih carinika, a ne dojavi hrvatskih ili bosanskohercegovačkih kolega. Policajci iz Krškog o obje zapljene izvijestili su i svoje kolege iz PU zagrebačke. Kriminalistička istraga nastojat će rasvijetiliti i mrežu preprodavača droge, a obojica uhićenika već su imali veze s tim miljeom. Mnoge pojedinosti o otkriću droge, pak, radi istrage nisu rečene. Tek treba ustanoviti na kojem su graničnom prijelazu oba vozila ušla u Hrvatsku. Naš je list prvi i pisao o zapljeni velike količine droge na međunarodnom slovensko-hrvatskom graničnom prijelazu Obrežje-Bregana.

U četvrtak oko 15 sati iz Hrvatske je teretnim vozilom VW za prijevoz osobnih vozila stigao N. A. (35), državljanin BiH na privremenom radu u Njemačkoj. Nakon policijskih formalnosti, došao je cariniku Jedinice za sprečavanje krijumčarenja, koji ga je upitao: "Što imate za carinski pregled?". Kad je odgovorio da nema ništa, carinik se odlučio na detaljan pregled vozila. Na podvozju je otkriven izrezani dio ploče veličine 200x200 milimetara, pričvršćen vijcima, ulaz u dvostruko dno. Odmah je pozvana policija i izdan je nalog za pretraživanje. Rezultat prvog narkotesta pokazao je da je u paketićima heroin. U 121 paketiću otkriven je ukupno 63,1 kilogram heroina, a vozač je priveden istražnom sucu.

U subotu oko 20 sati, pak, makedonski državljanin I. Z. (39) albanske narodnosti na privremenom radu u Švedskoj, također je došao iz smjera Hrvatske u "golfu dvojci". I on je na pitanje carinika ima li što za prijaviti odgovorio kako ima samo osobne predmete, ali je on odlučio pregledati vozilo. Kad je uklonjena stražnja bočna oplata u unutrašnjosti, otkriveno je 20 paketa sa 10 kilograma heroina.

Prema prvim nalazima, riječ je o heroinu velike čistoće, najvjerojatnije porijeklom iz Turske, a zasad se zna da je došao najvjerojatnije tzv. balkanskom rutom. Vozači su u oba slučaja bili sami u vozilu, osim BiH i makedonske nisu imali isprave neke druge države.

- Ova zapljena rezultat je znanja, iskustva, jer carinik ne stoji samo fizički na cesti već mora imati nos koga će pregledati - kazao je Matijaš Murovec, direktor u Sektoru za istrage glavne carinske uprave Slovenije.

Za slovensku je carinu Obrežje jedan od rizičnijih prijelaza kad je posrijedi krijumčarenje droge, na kojem djeluju i mobilne ekipe opremljene tehnikom za otkrivanje droge.

Krško Dušan MILJUŠ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije