Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odzvonilo tradiciji

Kumice od ponedjeljka neće moći prodavati sir i vrhnje na klupama

kumica
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
01.10.2010.
u 19:30

Mliječni proizvodi na tržnicama u Hrvatskoj moraju se prodavati u zatvorenim i rashlađenim vitrinama, na temperaturi između četiri i osam stupnjeva.

Tradicionalnoj prodaji sira i vrhnja u Zagrebu na otvorenom je odzvonilo! Domaći mliječni proizvodi od sada će se moći prodavati jedino u zatvorenim vitrinama, i to na temperaturi od četiri do osam stupnjeva.

Počinje micanje


Kaže se to u rješenju Sanitarne inspekcije Grada Zagreba, koje je prije dva dana stiglo na stol Tržnica Zagreb, a u kojem se pozivaju na Zakonu o sanitarnoj inspekciji, odnosno Zakon o hrani i pravilnik o higijeni hrane.

Već u ponedjeljak će se klupe, na kojima su kumice desetljećima prodavale, micati, a umjesto njih postavljat će se vitrine o trošku tržnica, kazao je glasnogovornik Tržnica Zagreb Miro Bakrač, ne skrivajući nezadovoljstvo promjenama. S obzirom na to da će, objašnjava, trgovci sami plaćati potrošnju struje i zbog boljih uvjeta, povećanu cijenu najma, mnogima se to više neće isplatiti.

– Većina kumica ima po dvije tri-krave i ne vjerujem da će to moći financijski podnijeti – rekao je i najavio žalbu Ministarstvu zdravstva.

U sanitarnoj inspekciji kažu da se isti uvjeti primjenjuju se na cijelu Hrvatsku, te da se inspekcijski nadzori provode po predviđenom planu. Tako su na sisačkoj glavnoj tržnici mliječni proizvodi već godinama odvojeni od ostatka tržnice jer, kako kaže Marko Bionda, direktor tržnica, taj dio mora ispunjavati maksimalne higijenske standarde. I na splitskim tržnicama se gotovo pune dvije godine sir, vrhnje i ostali “osjetljivi” proizvodi prodaju isključivo u natkrivenim i ograđenim prostorima s rashladnim uređajima.

U Virovitici su vani

Virovitičke kumice lani su prodavale u podrumskom dijelu, no s obzirom na to da je taj prostor unajmio vlasnik kineske trgovine, početkom ove godine vratile su se na otvoreno.

 – Planirali smo im postaviti škrinju, ali smo odustali jer se proizvodi jako brzo razgrabe pa ih nema smisla stavljati u ledenicu na nekoliko minuta – rekao je Branimir Bukvić, direktor Poslovnog parka, koje upravlja tržnicom. Ipak, dodaje, sukladno novim propisima, planiraju urediti prostoriju s rashladnim uređajima. (Surađivali: dp, bg, vb, ljm, mpk)

Ključne riječi

Komentara 162

MA
marko53
20:17 01.10.2010.

U Požegi je to praksa već godinama.

OL
Oly
20:19 01.10.2010.

Doći će vrijeme kad će ljudi postati borgovi / radilice.. Sve je to dio demokracije prokletih prekooceanskih govnara

LO
Loco
20:16 01.10.2010.

ali glavno da im meso ima neograničeni rok trajanja jer to mafiji tako paše... baš me zanima tko je zdilao te rashladne škrinje. bemti ovu državlj. fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije