POD ISTRAGOM EPPO-a

Lagao da će saditi koromač pa se prijavio za 1,3 milijuna bespovratnih subvencija

Za?ini i za?insko bilje
Davor Puklavec/PIXSELL
09.10.2024.
u 08:04

Istovremeno, po nalogu EPPO-a u Češkoj, tamošnja policija uhitila je osam osoba koje sumnjiči da su bile dio kriminalne skupine koja se bavila prijevarama u nabavi, davanjem mita i subvencijskim  prevarama

Njemačka policija je po nalogu tamošnjeg Ureda europskog  javnog tužitelja (EPPO) pretražila dom i poslovne prostore poduzetnika koji se sumnjiči da je nezakonito stekao sredstva iz poljoprivrednih EU fondova koja su davana za poticanje uzgoja komorača u ekološkom uzgoju. Sumnjiči ga se da se između 2021. i 2022. prijavio za više od 1,3 milijuna eura subvencija, koje su sa 75 % sufinancirane iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRD), dok je preostalih 25 % financirano iz državnog proračuna Brandenburga. Riječ je bila o bespovratnim sredstvima  koja su bila namijenjena potpori uzgoja organskog komorača. EPPO sumnja da poduzetnik nije imao namjeru pravilno obrađivati ​​zemljište koje je naveo u svojim prijavama. Obilaskom terena utvrđeno je da je zemljište zapušteno i da na za to predviđenom području nije obavljena žetva, a prije no što je otkriveno da je riječ o nezakonitom pokušaju da se dođe do sredstava iz EU fondova, poduzetniku je isplaćeno 44.875 eura. Radilo se o jednoj isplati dok je isplata preostalih bespovratnih sredstava spriječena. 

Istovremeno, po nalogu EPPO-a u Češkoj, tamošnja policija uhitila je osam osoba koje sumnjiči da su bile dio kriminalne skupine koja se bavila prijevarama u nabavi, davanjem mita i subvencijskim  prevarama. Protiv osumnjičenika je pokrenuta istraga, a policija je pretražila ukupno 14 lokacija na  području Moravsko-šleske regije. Prema onom što je od sada utvrđeno, sumnja se da su osumnjičenici varali na malim natječajima, odnosno da su manipulirali postupkom javne nabave u dva slučaja 2020. Radilo se o postupcima koje su raspisali Uprava za ceste Moravsko-šleske regije i Moravski energetski centar. Ti su natječaji dijelom bili financirani iz EU fondova, a preko njih su se tražile osobe ili tvrtke za čišćenje cesta i marketing. EPPO sumnja  da se manipuliralo natječajnom procedurom kako bi se pogodovalo unaprijed odabranim ponuditeljima, koji su davali mito za osiguranje tih ugovora. 
Pet osoba i jedna tvrtka sumnjiče se za  prevaru s javnom nabavom, dok su dvije osobe i jedna tvrtka prijavljene za mito. Među osumnjičenicima za primanje mita je i bivši zamjenik guvernera moravsko-šleske  regije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije