Veliki sretnik

Lakše došao do srca iz Njemačke nego do bjelovarske bolnice

\'10.08.2010 Mato Lajpold,covijek kojem je presadjeno srce u drustvu supruge i unuke.                                \'
\'damir spehar,pixsell\"
12.08.2010.
u 11:10

Zbog neshvatljivog odnosa garešničke liječnice, moj je otac mogao umrijeti, tvrdi Sanja Opačić, dodajući da će zbog toga tražiti njezinu odgovornost.

Mato Lajpold, 57-godišnji umirovljenik iz Dišnika pokraj Garešnice, sretnik je kojem je prošlog tjedna na zagrebačkom KBC-u Rebro nakon višednevne drame uspješno presađeno srce. Nepuna tri tjedna ranije nakon teškog srčanog udara ugrađena mu je mehanička pumpa, koja mu je oboljelo srce mogla zamijeniti najdulje mjesec dana. Imao je sreću jer samo dan nakon što je stavljen na listu prioriteta Eurotransplanta, Europske organizacije za razmjenu organa, pronađeno mu je i Vladinim zrakoplovom iz njemačkog Düsseldorfa žurno dopremljeno odgovarajuće srce. Operacija je protekla dobro i on se danas pod budnim okom zagrebačkih stručnjaka uspješno oporavlja.

Ogorčen na liječnicu

No, unatoč tom sretnom epilogu Lajpold zapravo ima i puno razloga za nezadovoljstvo. Ogorčen je na liječnicu garešničke Hitne pomoći, koja u trenucima dok se borio za život nije pokazala potrebnu požrtvovnost. Potvrdila je to njegova starija kći Sanja Opačić, otkrivajući nam i jasnu želju koju joj je otac uoči neizvjesne operacije ponovio više puta.

- Ako ovo ne preživim, volio bih da tu ženu ukore i da više nitko ne doživi moju sudbinu, ponavljao mi je uporno - priča ogorčena Sanja, prisjećajući se očevih riječi o dežurnoj liječnici.

- Pozlilo mu je u snu, ali je uspio probuditi mamu u drugoj sobi, koja je pozvala hitnu - priča Sanja, dodajući da je otac uz strašne bolove u prsištu jako povraćao. Hitna je, prema majčinu svjedočenju, umjesto za pet, koliko je potrebno do njihove kuće, stigla za 20-ak minuta. No, ni to nije tako strašno u odnosu na ono što je uslijedilo.

Spas u Bjelovaru

Naime, prema Sanjinim riječima, liječnica ga nije željela pregledati nego je, tvrdeći da nije ništa opasno, od njega tražila da sam uđe u vozilo. Vozač Hitne također je stajao kao drvo - tvrdi ogorčena Sanja - i nezainteresirano gledao kako nesretni Mato, rušeći se od bolova, gotovo četveronoške ulazi u vozilo. Da stvar bude gora, umjesto žurno za Bjelovar, odvezli su ga najprije u garešnički Dom zdravlja na EKG i tek tamo shvatili da je u pitanju srčani udar. Potom su se ipak uputili u bjelovarsku bolnicu, gdje su ga, tvrdi Sanja, morali oživljavati. Srećom bjelovarski liječnici uspjeli su ga stabilizirati i potom hitno prebaciti na Rebro, gdje je konačno dobio potrebnu pomoć. Zbog takvog ponašanja otac je mogao umrijeti - tvrdi Sanja i dodaje da će od ravnatelja Doma zdravlja tražiti da liječnicu pozove na odgovornost.

Branislava Ljubića, ravnatelja županijskog Doma zdravlja u čijem sastavu je i garešnička Hitna pomoć, iznenadile su sve te optužbe.

- Ne mogu vam ništa reći jer naprosto o tome ništa ni ne znam - tvrdi začuđeni Ljubić i dodaje da o mogućim propustima može govoriti tek kad istraži što se točno dogodilo. Toplo preporučuje da mu se nezadovoljna Sanja pismeno obrati i navede na što se sve konkretno žali, nakon toga će osobno sve ispitati. Tvrdi da je prozvana liječnica zapravo dugogodišnja djelatnica s bogatim iskustvom te da na njezin rad dosad nije bilo pritužba.

- Iznenađena sam optužbama, posebno jer mi je pacijent Lajpold i sam zahvalio na trudu nakon što smo ga ostavili u bjelovarskoj bolnici - tvrdi prozvana liječnica, dodajući da je točno da su ga najprije odvezli u Dom zdravlja u Garešnicu.

- Bez EKG-a nisam mogla znati je li doživio infarkt ili je pak nešto drugo u pitanju - ističe ona, potvrđujući da je pacijent sam ušao u vozilo. Tvrdi da garešnička hitna radi u iznimno teškim uvjetima i s nedovoljnim brojem ljudi, ali da unatoč tome uvijek daju sve od sebe da pomognu pacijentima, što je bilo i u Lajpoldovu slučaju.

Ključne riječi

Komentara 2

TO
torrente
14:00 12.08.2010.

doktori se j... za pacijente.šta je tu novo.kuč ki je vjerovatno bilo krivo što su je preinuli dok je puš... vozaču

DM
dr_max
12:05 13.08.2010.

- Bez EKG-a nisam mogla znati je li doživio infarkt ili je pak nešto drugo u pitanju - ističe ona, potvrđujući da je pacijent sam ušao u vozilo. Za ovu izjavu trebala bi izgubiti dozvolu za rad! Pa postoji listata simptoma po kojim svaki laik moze prepoznati da li se radi o srcanom udaru ili ne! I kakve su to diletantske izjave da je htjela biti sigurna??? Zar je covjek trebao prvo umrijeti da bi ona bila sigurna??? I potpuno je normalno da je covjek na kraju sam usao u vozilo hitne, bilo mu je jasno da ce u protivnom umrijeti! Sramota da takva nesposobna osoba glumi doktora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije