predsjednik sabora

Leko: Nisam baba Vanga da mogu procijeniti što će biti s Milanovićem

Josip Leko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.05.2014.
u 14:14

Na pitanje hoće li glasovati za isključivanje Slavka Linića iz stranke ako to dođe na dnevni red, odgovara da "ne želi prejudicirati stvar"

Predsjednik Sabora, ali i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko rekao je da nema potrebe pomicati termin sjednice Glavnog odbora stranke koji je sazvan tek za tjedan dana, iduću subotu, "jer nigdje ne gori".

– Ja se zalažem za demokratsko rješavanje problema, onda ne možete od mene tražiti da ja arbitriram. To onda nije demokracija – kaže Leko te kaže da to dodatno vrijeme ne ruši kredibilitet stranke.

– Ako budete dizali tenzije oko toga, bez obzira tko, onda je druga situacija. Sve ćemo riješiti unutar demokratske procedure. Postoje poslovničke odredbe, stranački statut, postoji zakon i tijela moraju raditi. Ne možemo očekivati da neki pojedinac, bez obzira gdje bio, sam vodi brigu o tome – objašnjava Leko. Na pitanje hoće li glasovati za isključivanje Slavka Linića iz stranke ako to dođe na dnevni red, odgovara da "ne želi prejudicirati stvar".

– Želim da demokratski razgovaramo unutar SDP-a o unutarstranačkim odnosima. To je ono što može stvari poboljšati, može donijeti koristi nama u SDP-u, ali donosi korist i općenito društvu. Svaki pomak u demokratskim standardima je vrijedan, bilo unutar stranke ili izvan stranke – demokratski objašnjava predsjednik Glavnog odbora SDP-a, a na pitanje očekuje li da će netko iz stranke postaviti pitanje micanja Zorana Milanovića, odgovara "nisam baba Vanga da mogu procijeniti".

– U tom smislu ne razgovaram s ljudima. Kada razgovaram, onda je to u smislu da vidim kakva je budućnost, što možemo kreirati pozitivno – nastavlja Leko. Glavni odbor SDP-a i tijela stranke odlučit će o budućnosti Zorana Milanovića, dodaje on. Ne želi suditi ni o tome je li Linićev istup narušio ugled stranke jer ne želi "preuzimati odgovornost demokratskih institucija".

– Što ja mislim privatno, to nije bitno. Dogovorit ćemo se da stvar rješavamo u sklopu institucija. U stranci se ne događa ništa što demokracija nije predvidjela. Različita stajališta, različiti interesi, različiti pogledi. To mora biti u demokraciji. Kada bi bili monolitni, vi bi nas svi kritizirali. Kad mislimo isto, opet nas kritizirate – primijetio je Leko te građanima poručio da se može vjerovati institucijama jer pojedinci ne mogu i nisu poremetili stabilnost.

Predsjednik Sabora nije želio nagađati ni je li, ako je vjerovati optužbama Slavka Linića, ugrožena nacionalna sigurnost, već je zaključio da je, na svu sreću, Hrvatska "izgradila demokratske institucije koje su stabilne, pa će u okviru svojih nadležnosti i djelokruga ocjenjivati i ovu situaciju".

– Optužbe treba ili potvrditi ili odbiti i to moraju raditi demokratske institucije i sve se mora zbivati u sklopu demokratskih pravila ili u sklopu parlamenta ili u sklopu drugih institucija, a što se tiče stranke u institucijama stranke. Moramo biti strpljivi da demokratski standardi budu oni koji će odlučivati o bilo kakvim konfliktima. Ja se za to zalažem. A u Saboru postoje tijela, nadam se da će bez poticaja sa strane uzeti u obzir sve što je izgovoreno ili rečeno i reagirati – zaključuje Leko.

Komentara 17

LA
larala
14:31 30.05.2014.

g. leko, nakon svega ovoga u koje državne institucije narod da vjeruje ? navedite bar jednu u koju politika i njeni igraci nisu upleteni? sramota

DU
Deleted user
15:04 30.05.2014.

Ako Leko nije baba Vanga, možda je vidoviti Milan.

SA
Sampei
15:05 30.05.2014.

ono što je jedino sigurno je da nakon svih ovih afera i očajnog stanja u gospodarstvu SDP uvjerljivo gubi na parlamentarnim izborima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije