bespravna gradnja

“Lepši mi je bio dan u zatvoru nego godina dana vani na slobodi”

policija
Arhivska fotografija
30.06.2010.
u 16:25

Ilegalan parking ispred kuće Franjo Habijanec (61) sagradio je prije dvije godine i nadao se da ga “nitko neće skužiti”

ZAGREB -  Franjo Habijanec, 61-godišnji mesar iz Remeta, priveden je u policiju nakon što je izvrijeđao građevinsku inspektoricu Dragicu Dujić (41), zaprijetivši joj ubojstvom kad je došla na rušenje njegova bespravno sagrađenog parkirališta i betonskih zidova na gradilištu u maksimirskom Prvom jazbinskom gaju.

– Ako hoće rušiti nek’ ruši, ali ne mora se tako bezobrazno ponašati! Htjela je da je oslovljavam s inspektorice i toga sam se pridržavao, ali bila je tako neugodna da može biti, da sam je izvrijeđao u afektu, ne sjećam se točno. Znam samo da sam je molio da odgodi to rušenje – iskreno će Franjo, koji je cijeli događaj prebacio na šalu.

Iz Policijske postaje u Petrovoj prebacili su ga u pritvor na Oranice, gdje je proveo noć. I bilo mu je, kaže kroz smijeh, super!

– Ma, lepša mi je bila noć u zatvoru nego godinu dana na slobodi! Bil sam u društvu jednog koji je dobio tri godine i drugog koji je dobio četiri godine zatvora. Joj, svačeg sam se naslušal – govori Habijanec, kojeg je istražni sudac Županijskog suda idući dan pustio na slobodu. Ne opterećuje se nastavkom procesa niti kaznom, no spreman je ispričati se inspektorici za uvrede jer je, kaže, svjestan da to nije bilo lijepo od njega.

Ilegalan parking ispred kuće sagradio je prije dvije godine i nadao se da ga “nitko neće skužiti”. Problem je u tome, dodaje, što je zemljište kupio 1994., no bivša vlasnica još mu uvijek odbija dati prijenos imovine.

Nepravomoćna predsuda ide, tvrdi, njemu u korist, a pravomoćnu očekuje 27. ovog mjeseca. Nakon toga ponovo će sagraditi parking. A ovih nekoliko dana dok mu ruše, “bježi” od kuće. – Moral sam odmah otić čim sam videl kako mi s tim strojevima sve uništavaju. Nemrem to gledati – priznaje Franjo.

Komentara 1

PO
pokraden91
21:59 09.09.2010.

Sve je po zakonu, za izgrađeni objekt nema lokacijske i građevinske dozvole, idemo rušiti. U redu, mislim da se nitko normalan ne bi trebao čuditi reakciji pravne države ,ALI opet se vidi da ta \"PRAVNA\" država primjenu propisa provodi samoo po nečjem političkom, poslovnom ili tko zna kakvom i čijem interesu. U gradu KUTINA postoji zgrada koja je izgrađena nasilno na tuđem zemljištu i bez ikakvih dozvola a \"PRAVNA\" država i njeni organi nisu zaštitili vlasnike zemljišta nego bespravnog i nasilnog graditelja. Stanovi iz zgrade su 1995 prodani (dijelom MUP-u i MORH-u \"zanimljivo\") . Pored toga što je zabrana gradnje izdana 1991 godine do današnjeg dana MZOPU nije dovršilo postupak za rušenje bespravno sagrađenog objekta. Citiram pravnika iz poduzeća TEHNIKA d.d. «štitili smo svoju investiciju». Da li je problem možda što se radi o poduzeću TEHNIKA d.d. iz Zagreba koje koristeći sporost \"PRAVNE\" države ili veza u istoj vrši pritisak na vlasnike u cilju legalizacije bespravne i nasilne gradnje . Nitko u ovoj priči ne gleda koliko je TEHNIKA d.d. zaradila prodajom nezakonito izgrađenih stanova , te što taj novac do današnjeg dana okreče. Volio bih da MZOPU i u ovom slučaju pokaže tako urgentno ponašanje kao i u ovom slučaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije