Dron Switchblade-600

Leteća sačmarica: Ovo je ubojito oružje koje Amerikanci šalju Ukrajincima za uništavanje tenkova

Dron Switchblade 600
AeroVironment Inc.
05.04.2022.
u 10:52

Najnoviji model dronova Switchblade naoružan je bojnim glavama za uništavanje tenkova, a Amerikanci su ranije verzije koristili u sukobima s talibanima.

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država planira naručiti te poslati u Ukrajinu deset najnovijih modela dronova Switchblade naoružanih bojnim glavama za uništavanje tenkova. 

Novi dronovi Switchblade-600 dio su paketa oružane vojne pomoći vrijednog 300 milijuna dolara koji je Pentagon najavio u petak, a koji bi Ukrajincima trebali stići izravno iz postrojenja za proizvodnju, a ne iz postojećih zaliha, piše Bloomberg.

Bijela kuća 16. ožujka priopćila je da će isporučiti 100 dronova kao dio paketa vrijednog 800 milijuna dolara s oružjem i opremom preuzetom iz američkih zaliha. A ti sustavi bespilotne su letjelice Serije 300: teški 3,3 funte (2,5 kg) dizajnirani su za napad na osobe i manja vozila. Oni mogu letjeti oko šest milja (10 kilometara) i kružiti iznad mete otprilike 15 minuta, prema podacima proizvođača AeroVironment Inc.

Novi model iz Serije 600 znatno je teži (50 funti, odnosno 23 kg), proizvela ga je tvrtka Simi Valley u Kaliforniji, može letjeti više od 24 milje (39 kilometara) i kružiti 40 minuta prije napada s protuoklopnom bojnom glavom. Rukovanje dronom sastoji se od upravljanja tabletom putem kojeg se koristi oružje, a postoji i mogućnost ručnog upravljanja projektilima.

Ranija verzija spomenutog drona za bombardiranje nalazi se u arsenalu američkih komandosa otkako je tajno poslana u Afganistan 2010. godine, gdje se koristila u sukobima protiv talibana. Vojni dužnosnici opisali su ga kao leteću sačmaricu.

Video – Američka vojska: Dron nije namjerno lansiran prema Zagrebu

Komentara 26

TO
tow
11:50 05.04.2022.

Mislim da bi i RH u dogledno vrijeme trebala naručit Switchblade 300 i 600. Ali neki ozbiljni broj, ništa simbolično.

IS
istina00
11:35 05.04.2022.

odlično! želim im što bržu i efikasniju upotrebu protiv agresora, da niti jedan ne promaši metu!

Avatar lajavopseto
lajavopseto
11:21 05.04.2022.

Što prije to bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije