Liste čekanja sve dulje..

Liječnici ne žele štrajk već sastanak, Ostojić ih poziva da potpišu kolektivni ugovor

Rajko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.01.2014.
u 13:50

Liječnici pozivaju ministra zdravlja Rajka Ostojića da ih idući tjedan pozove na sastanak kako bi eventualno dogovorili uvjete u kolektivnom ugovoru i okončali štrajk.

Liječnici pozivaju ministra zdravlja Rajka Ostojića da ih idući tjedan pozove na sastanak kako bi eventualno dogovorili uvjete u kolektivnom ugovoru i okončali štrajk. Istodobno će se, tijekom tjedna, sastati i štrajkaški odbor koji će odlučiti, ovisno o tome kako će se odvijati situacija, hoće li revitalizirati štrajk, najavio je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS). Prije dva dana u Narodnim novinama objavljena je odluka Ustavnog suda da je radnu obavezu Vlada liječnicima nametnula protuzakonito čime je formalno-pravno nastavljen štrajk liječnika.

Ministar očekuje poziv

– Mi štrajk nismo prekinuli tako da se ukidanjem radne obveze on nastavlja, no u latentnoj je fazi. Idući tjedan imat ćemo sastanak štrajkaškog odbora na kojem ćemo odlučiti što, gdje i kad, a prihvaćam i poziv ministra da se sastanemo i pozivam ga da zakaže sastanak idući tjedan da pokušamo štrajk riješiti prije nego što ga intenziviramo. Štrajk je naporan i organizacijski vrlo zahtjevan, nama se ne da štrajkati, no to nam je alat da postignemo cilj – kazao je Babić. Ministar Ostojić rekao je da liječnici imaju otvoren poziv da potpišu novi ugovor te da očekuje Babićev poziv s obavijesti koji su daljnji koraci Sindikata.

– Ne vidim razlog zašto ne bi potpisali ugovor. Nastave li štrajk, neće im to biti plaćeno, a štetan je jer se liste čekanja povećavaju. Sada su i do četiri puta veće – kazao je Ostojić. Liječnici štrajkaju od 18. rujna prošle godine, a Vlada im ga je privremeno, od 14. studenoga, prekinula uvođenjem radne obaveze. HLS štrajk je pokrenuo tražeći prava iz kolektivnog ugovora potpisanog s bivšim ministrom Darkom Milinovićem, a koji je sud u lipnju prošle godine proglasio ništetnim. Liječnici su nezadovoljni kako su im regulirana dežurstva, pripravnosti i prekovremeni rad.

Dežurstvo dio rada ili izvan

Po novom ugovoru, dežurstva unutar redovitog mjesečnog fonda sati plaćaju se kao redovan, a iznad toga kao prekovremeni rad. Prema prijašnjem ugovoru, dežurstvo i pripravnost plaćali su se kao prekovremeni rad, sa svim dodacima (vikendi i blagdani).

Komentara 9

NV
novo vriijeme
14:12 05.01.2014.

Kakav bahatluk od ovog ministra , sindikati postoje da dođu potpisati ono što je on napisao. I da ne isplati plaće u zdravstvu pacijentima nebi bilo bolje, samo bi bilo više za rastrošnost njega i njegovih. Ministar nikada nije ništa radio, sinčić direktora bivše države, zatim po strankama, malo HNS malo SDP pa i ne zna što znači dežurati i biti u pripravnosti. Ovo glumljenje demokracije je uvredljivo.

A9
AAA-999
16:09 05.01.2014.

Ministar zdravstva koji ne razlikuje zdravstvo i zdravlje. Profesor ma medicinskom fakultetu za kojega život počinje rođenjem. Pravi partijski čovjek - što manje zna, to je položaj veći. Za njega je čak i partijski drug Bandić intelektualac.

NE
Nepokolebljiv
15:03 05.01.2014.

Cemu potpisivati ugovor s "Vizantincem" ? Da ga kasnije moze prekrsiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije