NISU ZADOVOLJNI

Liječnički sindikat: Štrajk je uvijek moguć, ali trenutno ga ne pripremamo

Čakovec: Inicijativa mladih liječnika Hrvatske najavila prosvjed "Izliječimo zdravstvo zajedno"
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
16.10.2023.
u 08:46

Na sastancima u Ministarstvu zdravstva rečeno im je da će se odluka Ustavnog suda implementirati u zakonsko rješenje, ali to se razvlači već pola godina

Inicijativa mladih liječnika nije zadovoljna dinamikom kojom Ministarstvo zdravstva rješava njihove zahtjeve, čije su rješavanje dogovorili s premijerom Plenkovićem u travnju, ali zasad ne idu ni s kakvom akcijom, a pogotovo ne sa štrajkom jer štrajk nitko osim sindikata i ne može organizirati, kazao nam je dr. Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika, komentirajući najave u medijima. 

- Za najave štrajka u medijima iskorištena je moja poruka iz jedne zatvorene grupe u kojoj kolegama poručujem kako se treba učlanjivati u Liječnički sindikat kako bi što više liječnika bilo u sindikatu, za slučaj organiziranih akcija. Mi razgovaramo o mogućim potezima, s obzirom da Ministarstvo ne čini ništa iako je Ustavni sud jasno obznanio da obveza vraćanja bruto plaća u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze vezane uz specijalizaciju, kršenje ustavnog prava zaposlenih na zaradu. Ali nismo još ništa konkretno dogovorili, kad dogovorimo to ćemo i reći  - objašnjava dr. Smilović. 

VEZANI ČLANCI

Na sastancima u Ministarstvu zdravstva rečeno im je da će se odluka Ustavnog suda implementirati u zakonsko rješenje, ali to se razvlači već pola godina. Zadnji sastanak u MIZ-u bio je prije dva tjedna i rečeno je da se osniva radna skupina za izmjenu ugovora o specijalizaciji

U Hrvatskom liječničkom sindikatu kažu da ne pripremaju štrajk. 

-Ne možemo reći, za sada, da se priprema štrajk. Ali da je moguć i štrajk, točno je. Kada, vidjet ćemo Nezadovoljni smo načinom rješavanja dogovorenog i nepoštivanjem rokova i sve opcije dolaze u obzir. O tome se dogovaraju udruge, sindikat donosi definitivnu odluku o pokretanju štrajka. Za sada je sve u razmatranju, a mediji će biti obaviješteni kad ćemo imati konkretne vijesti - rekla je dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica HLS-a. 

VIDEO Ošljak: Otok s najmanje stanovnika na kojem svi imaju isto prezime

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije