ispovIjest

Liječnik me unakazio, a za popravak grudi poslao k privatniku

'19.11.2008., Zagreb - Nova operacija ugradjivanja implanta u lijevu dojku na kirurgiji KBC-a Rebro. Dr. Davor Mijatovic, strucnjak za plasticnu i rekonstruktivnu kirurgiju.  Photo: Marko Lukunic/Vece
'Marko Lukunic/Vecernji list'
Autor
Sonja Hoffman
06.04.2013.
u 09:00

Nakon što su joj prije deset godina uklonjene obje dojke, D.Š. su dva puta operirali, prvo u Dubravi, a potom u KB Zagreb. Asimetriju grudi samo su povećali ostavivši je s jednom dojkom znatno većom od druge

– Liječnici koji istodobno rade i u bolnicama i kod privatnika u sukobu su interesa! Koriste svoj položaj kako bi naručivali bolničke pacijente na privatne preglede i zahvate – ispričala je za naš list D.Š. (49), profesorica koja je ogorčena neprofesionalnim ponašanjem doc. Davora Mijatovića, plastičnog kirurga u KBC Zagreb.

Profesorica nam je ispričala kako se nakon zahvata kojem je bila podvrgnuta prošle godine u srpnju probudila s jednom dojkom dvostruko većom od druge.

U Dubravi joj unakazili dojke


Prema njezinoj priči, doc. Mijatović u jednu joj je dojku ugradio silikonski implantat, a za prilagođavanje druge poslao ju je u privatnu kliniku. Prijavila ga je Ministarstvu zdravlja, a ono pak policiji, koja još istražuje cijeli slučaj.

– Obje su mi dojke uklonjene prije 10-ak godina zbog prekanceroznih promjena – ispričala je naša čitateljica. Već tada imala je problema sa zarastanjem rana pa je u KB Dubrava, nakon prvotnih ugradnja, morala platiti nove silikonske uloške i prošla je nekoliko zahvata.

– Bila sam mirna sve do prošle godine kada su liječnici utvrdili da su implantati koje su mi ugradili izazvali nekrozu tkiva te da ih treba mijenjati – nastavila je. Rezultati operacije na koju je otišla u KB Dubrava lanjskog travnja, kaže, bili su poražavajući.

– Implantati su zamijenjeni, no desna dojka izgledala je loše, bila je presavijena napola... Visjela je kao papagajski kljun – pojasnila je D.Š.

Nije se, dodaje, mogla nositi s time pa je potražila pomoć u KBC-u Zagreb.

– Na prvom pregledu i konzultacijama bila sam oduševljena. Doc. Mijatović mi je obećao da će na račun HZZO-a popraviti luk desne dojke i u obje ugraditi veće implantate kako bi se popravio oblik i šteta koja je nastala. Usto, situacija na desnoj dojci bila je toliko loša da je prijetilo pucanje implantata. Zbog toga su me na zahvat primili pod dijagnozom - asimetrije dojki, objašnjava razočarana profesorica.

No, njezino oduševljenje operaterom i rješenjem ubrzo je splasnulo. Na sam dan operacije, ističe, dr. Mijatović iscrtao joj je obje dojke pa je, iako joj ni na njezino pitanje nije želio objašnjavati što će se događati pod nožem, otišla mirna na operaciju.

– Probudila sam se iz narkoze, opipala grudi te shvatila da mi je desna dojka dvostruko veća! Bila je šokirana pa je tijekom vizite docenta upitala što se dogodilo.

– Rekli ste da ćete mi u obje dojke ugraditi implantate iste veličine? Što se dogodilo? – pitala ga je užasnuta.

No, doc. Mijatović joj je, kaže, kratko i grubo odgovorio da će za operaciju druge dojke morati k njemu, ali u privatnu polikliniku.

– Pri izlasku iz bolnice nije me čak ni naručio na kontrolu rane, već je napisao da je kontrola po dogovoru – priča nam D.Š.

– Molila sam ga da objasni zašto joj nije odmah rekao da drugi implantat treba platiti. Ona bi, dodaje, to učinila, samo da ne mora dva puta biti anestezirana. No, liječnik je bio neumoljiv. Požalila mu se da je proplakala cijelu noć, no on joj je, kaže, odbrusio: “Nisam osjetljiv na ženske suze!”

Mogao me poštedjeti šokova

Profesorica je očajna i razočarana otišla iz bolnice te slučaj odlučila prijaviti Ministarstvu zdravlja. Više nije željela k doc.

Mijatoviću te je dojke dala urediti u privatnoj poliklinici i sve je to sama platila.

– Platila bih ja i u bolnici kada već imam pravo na zahvat kao osiguranik, no krivo mi jer su mi lagali i pokušali me iskoristiti tako da novac ostavim u privatnoj poliklinici u kojoj je moj operater tada radio. Uostalom, moja je dijagnoza asimetrija dojki, a što je doc Mijatović učinio? Svojim zahvatom, koji mi nije objasnio, stvorio je novu, još veću asimetriju grudi – ogorčena je pacijentica pokazujući otpusnu dijagnozu.

Doc. Mijatović pak kaže da navodi nezadovoljne profesorice D.Š. nisu točni. Nije joj, na trošak HZZO-a, objašnjava, mogao ugraditi implantate u obje dojke jer nije imala indikaciju za takvo što.

– Otpusna pisma pišu specijalizanti, tako je i njezino pisao specijalizant. Pacijentica je imala indikaciju za operaciju desne dojke jer je koža bila toliko tanka da je implantat gotovo virio van – pojasnio je doc. Mijatović.

Dodao je kako je pacijentica potpisala pristanak na operaciju. Druga je dojka nakon promjene implantata bila u dobrom stanju, mirna i stabilna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije